NOS NieuwsAangepast

Jarige Merkel ongekend populair

Door correspondent Tim de Wit

Boulevardblad Bild had zijn lezers opgeroepen een portret van Angela Merkel te schilderen, voor haar zestigste verjaardag. Honderden Duitsers namen de kwast ter hand en beeldden Merkel uit. Met de wereldbeker of voor de Rijksdag en met haar serieuze blik of juist glimlachend. Alle schilderijen waren vergezeld van dezelfde boodschap: we wensen u het allerbeste voor uw verjaardag.

Merkel is al sinds haar aantreden als bondskanselier in 2005 de meest geliefde politicus van Duitsland. Van de Duitsers is 77 procent erg tevreden met haar, een ongekende score.

Wereldkampioenen

Neem afgelopen zondag, in Rio de Janeiro. Bij de prijsuitreiking van de kersverse wereldkampioenen omhelst Merkel alle spelers, inclusief kus op de wang. De spelers nodigen haar uit in de kleedkamer, willen allemaal met haar op de foto.

De ene selfie na de andere verschijnt op Twitter. Hoewel het hoogstwaarschijnlijk allemaal van te voren geregisseerd is, gaat het er in als koek bij de Duitsers. Ze toont zich de ware Mutti der Nation , bij gebrek aan koningshuis. Elke selfie met Podolski zorgt ervoor dat Merkel weer twee procent stijgt in de peilingen, zei een communicatieprofessor tegen het Handelsblatt.

Middelpunt

Vanavond staat ze in Berlijn weer in het middelpunt van de belangstelling. Duizend gasten zijn er uitgenodigd voor haar verjaardagsfeest. Grote namen uit de politiek, maar ook zangers en acteurs zijn welkom. Zelfs de trouwe CDU-lijstduwer en voormalig voetbaltrainer Otto Rehhagel is van de partij.

Het zal geen feest met beukende Berlijnse techno-beats worden. Integendeel, er is zelfs een zeer inhoudelijk onderdeel in het avondprogramma opgenomen: Historicus Jürgen Osterhammel zal zijn licht laten schijnen op de recente geschiedenis. Dat is geheel in Merkel-stijl. Op haar vijftigste verjaardag had ze een hersenonderzoeker uitgenodigd die een presentatie hield over het menselijk brein. ,,Ik was vroeger altijd dat meisje dat nootjes aan de zijkant stond te eten maar nooit op de dansvloer verscheen , zei Merkel ooit. En dat is ze in zekere zin nog steeds.

Vervanging

Over haar toekomst gaan inmiddels veel geruchten. Der Spiegel schreef vorige week dat Merkel haar termijn als kanselier niet zal afmaken. Dit om in 2016 ruimte te maken voor haar opvolger. Merkel is de afgelopen jaren zo'n boegbeeld geworden voor haar partij, de christendemocratische CDU, dat het een zeer lastige klus zal worden haar te vervangen. Door al vóór de volgende verkiezingen iemand naar voren te schuiven, krijgt diegene de kans zich te bewijzen, zo is de redenering. Minister Ursula von der Leyen van Defensie zou zich al warmlopen. Merkels woordvoerder ontkent overigens alle speculaties.

En Merkel zelf? Zij zou wellicht in aanmerking komen voor een internationale topfunctie. Voorzitter van de Europese Raad bijvoorbeeld, aangezien ze de afgelopen jaren het gezicht van Europa is geworden. Of misschien zelfs secretaris-generaal van de Verenigde Naties? Hoewel Merkel 60 is geworden, lijkt ze in elk geval nog lang niet over haar pensioen na te denken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl