'Laatste' treinkaartje gevonden

Aangepast

Het Spoorwegmuseum zegt dat het laatste papieren treinkaartje woensdag 9 juli om 04.01 uur is verkocht. Het gaat om een enkeltje van Den Haag Ypenburg naar Voorburg.

Evertjan de Rooij van het museum stelt dat na hun oproep om het laatste kaartje in te sturen er verschillende kaartjes van 03.57, 03.58 en 03.59 uur zijn binnengekomen. En twee kaartjes van 04.00 uur. "Maar heel bijzonder was dat er ook een kaartje bij zat dat om 04.01 uur was gekocht, terwijl de NS de automaten uiterlijk om 04.00 zou omzetten. Hoe dat kan weten we niet."

NS

Een woordvoerder van de NS heeft de oplossing van het raadsel. "Wij hebben aangekondigd dat we de automaten zouden uitzetten tussen 00.00 en 04.00 uur, met een uitloop naar 05.00 uur. En dat is gefaseerd gebeurd."

Het kan volgens de NS best zo zijn dat in een regio de automaten nog iets later dan 04.00 uur actief waren. De woordvoerder sluit dan ook niet uit dat er nog ergens een kaartje opduikt dat later dan 04.01 is geprint.

Ook al bestaat die mogelijkheid, het Spoorwegmuseum beschouwt het kaartje van Den Haag Ypenburg naar Voorburg als het laatste kaartje. "Wij hebben mensen een week de tijd gegeven om kaartjes in te sturen en wij sluiten het nu af", zegt de woordvoerder.

Het kaartje zal in een vitrine bij de ingang van het museum tentoon worden gesteld. De Haagse dame die het heeft opgestuurd, krijgt een beloning van 250 euro.

Oudste kaartje

Het museum had ook nog een beloning uitgeloofd voor een eerste kaartje uit 1839, maar dat heeft nog niets opgeleverd. De Rooij verwacht ook niet dat het nog opduikt. De kaartjes moesten toen na de rit worden ingeleverd en vermoed wordt dat ze zijn vernietigd.

"Wel kregen we heel veel replica's van het eerste kaartje uit 1839. Die mensen dachten op een goudmijntje gestuit te zijn. We kregen zelfs telefoontje van mensen die al nachten niet konden slapen, maar we hebben ze moeten teleurstellen."

STER Reclame