Een van de belangrijkste verkeersaders bij Amsterdam is vier dagen dicht vanwege werkzaamheden. De Coentunnel aan de noordwestkant van de hoofdstad en een deel van de A10 zijn sinds afgelopen avond afgesloten tot maandagochtend half zes.

Tijdens de afsluiting worden de nieuwe Tweede Coentunnel en de eerste oude Coentunnel aan elkaar gekoppeld. De Tweede Coentunnel onder het Noordzeekanaal werd vorig jaar in mei geopend. De oorspronkelijke tunnel ging toen dicht voor renovatie.

1000 wegwerkers

Het op elkaar aansluiten van de tunnelstroken is een enorme operatie. In totaal zijn zo'n duizend wegwerkers de komende dagen betrokken bij de werkzaamheden. Naast de koppeling van beide tunnels moeten verkeerstechnische installaties worden aangepast. Ook moet het wegdek worden gecontroleerd en moeten de belijning en verlichting worden aangebracht.

Uiteindelijk vormen beide tunnels één Coentunnel. De hele operatie duurt ongeveer 100 uur.

Acht rijstroken

Als beide tunnels open zijn, zijn acht rijstroken beschikbaar voor het verkeer. Buiten de spits zullen drie rijstroken in beide richtingen open zijn. Tijdens de spits worden daar twee stroken in de spitsrichting aan worden toegevoegd.

Rijkswaterstaat verwacht dat de oude Coentunnel op 21 juli kan worden heropend.

Verkeersdrukte

Rijkswaterstaat verwacht door de afsluiting dat het extra druk wordt aan de oostkant van Amsterdam.

STER reclame