NOS Nieuws Buitenland Aangepast

EU-leiders met vertraging aan tafel

In Brussel is iets na 20.00 uur het werkdiner begonnen waarmee de EU-top officieel is geopend. Dat gebeurde met twee uur vertraging, doordat veel regeringsleiders even onderling wilden overleggen, afspraken maken of samen een strategie uitstippelen.

Hoog op de agenda staat de verdeling van een serie belangrijke posten in Brussel voor de komende vijf jaar. Het streven is om het op z'n minst vanavond eens te worden over de post van buitenlandcoördinator, die de afgelopen periode werd beheerd door de Britse Catherine Ashton.

President

Als het even kan zouden ze het in Brussel ook eens willen worden over wie de Belg Herman Van Rompuy moet opvolgen als voorzitter van de Europese Raad, ook wel de president van de EU genoemd.

Of dat gaat lukken, is onzeker. Bondskanselier Merkel en premier Rutte hielden bij aankomst in Brussel een slag om de arm en durfden niet te voorspellen dat er snel namen en posten zeker zijn. Volgens Merkel gaat het vanavond om "een eerste discussie".

Vrouw

Voor de functie van buitenlandcoördinator is de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini in de markt. In haar voordeel spreekt dat ze vrouw is (de EU wil een substantieel aantal vrouwen op hoge posten), maar ze heeft tegen dat ze nog maar een paar maanden minister is.

Als kandidaat voor de opvolging van Van Rompuy wordt de Deense premier Helle Thorning-Schmidt genoemd, maar ook haar kandidatuur is niet onomstreden.

Evenwicht

Daarnaast zijn er nog bijna 30 eurocommissariaten te vergeven. Dat wordt gezien als een ingewikkelde klus en een schier onoplosbare puzzel. Er moet onder meer rekening worden gehouden met de politieke kleur en het geslacht van de kandidaat en er moet een evenwicht zijn tussen posten voor eurolanden en niet-eurolanden.

STER reclame