NOS NieuwsAangepast

Arrestatiebevel Assange blijft

Het arrestatiebevel tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange wordt niet ingetrokken. Dat heeft de rechtbank in Stockholm besloten. De Australiër zit al twee jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Zodra hij naar buiten gaat, arresteren Britse agenten hem in opdracht van het Zweedse Openbaar Ministerie.

Assange wordt verdacht van seksueel geweld tegen twee vrouwen toen hij in 2010 in Zweden was. Hij verliet het land en ging naar Engeland. Toen de hoogste rechters daar in juni 2012 besloten dat hij kon worden uitgeleverd aan Stockholm, vluchtte hij de Ecuadoraanse ambassade in Londen in.

Verhoren

De verdediging van Assange wil dat het OM de vervolging staakt. De verkrachtingszaak heeft volgens advocaat Thomas Olsson al veel te lang geduurd. Bovendien heeft Assange al een paar keer aangeboden dat rechercheurs hem in Londen komen verhoren, zei de advocaat tegen Zweedse media.

De zaak is volgens Olsson ook niet ernstig genoeg om het arrestatiebevel in stand te houden. ,,Het gaat hier niet om moord of volkenmoord'', zei hij in de rechtszaal.

In beroep

De verdediging had de zaak in juni aanhangig gemaakt en gevraagd om intrekking van het arrestatiebevel. Na de uitspraak van de rechter zei Olsson meteen dat hij ertegen in beroep gaat.

Assange wil niet worden uitgeleverd aan Zweden omdat hij bang is dat hij vervolgens wordt doorgestuurd naar de Verenigde Staten. Washington wil hem berechten omdat hij met Wikileaks veel geheime Amerikaanse documenten naar buiten heeft gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl