1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Minister: Brits kabinet Eurosceptisch

Het nieuwe, herschikte Britse kabinet is Eurosceptisch en weerspiegelt daarmee het gevoel onder de bevolking, heeft de nieuwe Conservatieve minister van Defensie Michael Fallon tegen de BBC gezegd. Met zijn gedeeltelijk nieuwe ministersploeg wil premier Cameron kiezers terugwinnen van de Europa-vijandige UKIP, zei Fallon.

UKIP, de UK Independence Party, werd de grootste bij de Europese verkiezingen in Groot-Brittannië. De partij is voorstander van een onmiddellijk vertrek uit de Europese Unie.

In een radio-interview zei Fallon dat Europa op de verkeerde weg is. In het verleden heeft hij gezegd dat zijn land uit de Europese Unie moet stappen als noodzakelijke hervormingen in Brussel uitblijven.

Philip Hammond, Fallons voorganger op Defensie, heeft zich in dezelfde zin uitgelaten. Ook Hammond, die op Buitenlandse Zaken William Hague opvolgde, is een Euroscepticus. Cameron liet gisteren minister Ken Clarke vallen, zijn meest Europa-gezinde partijgenoot. Clarke was minister zonder portefeuille.

Clegg

De uitlatingen van Fallon werden meteen weersproken door de liberale vice-premier Clegg. Hij zei dat het Britse kabinet niet Euro-sceptisch is zolang hij daar deel van uitmaakt. De liberale minister Cable zei dat ook Conservatieve ministers volkomen achter het lidmaatschap van de EU staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl