NOS NieuwsAangepast

Hamas wijst plan Egypte af

De Palestijnse organisatie Hamas heeft afwijzend gereageerd op het Egyptische voorstel voor een wapenstilstand met Israël. Er komt geen bestand zolang Israël niet aan alle eisen van Hamas voldoet, zei Hamas-leider Haniyeh in een tv-toespraak.

Haniyeh zei dat er weliswaar "diplomatieke beweging" is, maar dat van een staakt-het-vuren nog lang geen sprake is. Zo eist Hamas de vrijlating van alle mensen die Israël heeft opgepakt in de zoektocht naar de drie lifters die later vermoord bleken te zijn.

Correspondent Monique van Hoogstraten verwacht dat de de afwijzing van Hamas nog niet het definitieve einde van het voorstel betekent. "Het stellen van voorwaarden is onderdeel van de onderhandelingen," aldus Van Hoogstraten. "In Gaza werken alle onderdelen van Hamas samen, die moeten allemaal instemmen of op z'n minst onder controle worden gebracht".

Vergadering

Israël heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op het voorstel, dat het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken gisteravond lanceerde. Vanochtend vergadert het Israëlische veiligheidskabinet erover.

Volgens Monique van Hoogstraten lijkt de Israëlische premier Netanyahu positief, maar is er in Israël ook veel weerstand tegen het plan. Vooral de rechtervleugel vindt dit juist het moment om Hamas definitief een slag toe te brengen, zegt Van Hoogstraten.

Het Egyptische voorstel is een driestappenplan, beginnend met een staakt-het-vuren en eindigend met indirecte vredesgesprekken binnen 48 uur in Caïro.

De Arabische Liga heeft zich achter het Egyptische plan geschaard en heeft de strijdende partijen opgeroepen de voorwaarden te accepteren.

Eilat

Ondertussen is het ook vannacht weer onrustig geweest in de regio. Voor het eerst sinds het conflict weer is opgelaaid, is de Israëlische badplaats Eilat bestookt met raketten.

Volgens Israël kwamen in de zuidelijke stad drie raketten neer, waarvan twee in bewoond gebied. Daarbij zouden meerdere mensen gewond zijn geraakt. Onduidelijk is waarvandaan de raketten zijn afgevuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl