NOS NieuwsAangepast

BitTorrent komt met eigen serie

'Wat Netflix kan, kunnen wij ook' moet BitTorrent gedacht hebben: een eigen serie maken. Nu is BitTorrent nog vooral bekend van het (illegaal) downloaden van muziek en films, maar binnenkort produceert het bedrijf zelf een sciencefiction-serie: Children of the Machine. Dat meldt the New York Times.

The New York Times

Om de serie te produceren heeft BitTorrent hulp nodig. Gebruikers kunnen daarom $9.95 doneren, waarmee uiteindelijk 2,5 miljoen dollar moet worden opgehaald. Een soort combinatie van Netflix en Kickstarter dus. Netflix produceerde al eerder populaire series zoals House of Cards en Orange Is The New Black.

Pilot

In december komt een pilot van de serie online, die je gratis kunt downloaden. Met behulp van de pilot moet binnen vier tot zes weken het benodigde geld bij elkaar worden gesprokkeld. Als dat lukt, worden er acht afleveringen gemaakt. De 170 miljoen BitTorrent gebruikers staan nu dus voor een keuze, zegt Matt Mason, de bedenker van het concept: "Of je geeft $9.95 uit om een nieuwe sciencefiction-serie te kijken, of je doet het niet en de serie wordt nooit gemaakt".

Children of the Machine wordt geproduceerd door Marco Webber, die zelf de pilot gaat financieren.

Illegaal?

Vanaf september start BitTorrent ook met de invoering van een betaalmuur. Je moet dan betalen voor sommige opkomende artiesten, die via de site een platform krijgen om hun muziek te verspreiden. "We zien een kans om een toonaangevende plek te worden voor het creëren van bijzondere content zoals muziek, film en kunst", zegt Mason tegen de New York Times.

Flickr | Leandro Amato

Mason benadrukt dat BitTorrent alleen een plek is om content te delen, en niet om piraterij mogelijk te maken. "Mensen denken ten onrechte dat wij alleen op een illegale manier materiaal delen", aldus Mason. "Ons doel is om het internet een betere plaats te maken voor creativiteit. Straks kunnen fans rechtstreeks materiaal van artiesten kopen, en kunnen de artiesten zelf beslissen hoe ze hun projecten willen financieren."

De betaalmuur gaat BitTorrent Bundle heten en is nu al beschikbaar in een (gratis) testfase.

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl