NOS NieuwsAangepast

Boko Haram: eerste keer in Lagos

De leider van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram, Abubakar Shekau, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag in de Nigeriaanse stad Lagos. Hij deed dat in een video die in het bezit is van het Franse persbureau AFP.

Shekau claimt twee aanslagen op 25 juni. Op die dag vielen er zeker 21 doden in de hoofdstad Abuja. Hij zegt ook achter een grote explosie in Lagos te zitten. Bij de ontploffing vielen geen gewonden.

Bom

Volgens de autoriteiten was dat geen aanslag, maar een ongeluk. "Er ontplofte een bom in Lagos. Ik heb de opdracht gegeven", zegt Shekau in de video. Als het inderdaad een aanslag was, is dat de eerste in de stad Lagos. De stad met 12 miljoen inwoners is het economisch centrum van het land.

De leider van Boko Haram, die in de video wordt omringd door gewapende mannen, zegt tegen de Nigeriaanse overheid: "Jullie zeiden dat het een ongeluk was. Je kunt het verbergen voor de mensen, maar niet voor Allah."

Volgens deskundigen is de aanslag in Lagos waarschijnlijk uitgevoerd door een lokale militante cel, en niet door Boko Haram.

ISIS

Shekau spreekt in de 16 minuten durende video zijn steun uit voor de soennitische terreurbeweging ISIS, die delen van Irak en Syrië in handen heeft, en aan de Afghaanse Taliban en al-Qaida.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl