De Duitse politie heeft toegegeven dat demonstranten gisteren in Frankfurt een megafoon in een politieauto hebben gebruikt om onder meer "Israël kindermoordenaar" en "Allahu Akbar" (Allah is groot) te scanderen.

Een protest tegen Israël dreigde uit de hand te lopen. Iemand bood aan op te roepen tot kalmte. Volgens een politiewoordvoerder besloten agenten spontaan om dat toe te staan. Ze hadden niet verwacht dat de man daar misbruik van zou maken.

De man begon anti-Israël-leuzen te roepen door de megafoon. Op de beelden is te zien hoe demonstranten achter de politiewagen aan liepen en de slogans herhaalden, waaronder ook "Bevrijd Gaza!".

Neutraal

De woordvoerder benadrukte dat de politie volkomen neutraal is in politieke kwesties als de nieuwe crisis tussen Israël en de Palestijnen die ontstond na de ontvoering van drie Israëlische tieners op de Westelijke Jordaanoever.

De voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Dieter Graumann, heeft het incident veroordeeld. "Het is een grote fout van de politie dat ze zich hiervoor laten gebruiken."

Zwaargewond

Ook in Bremen werd gisteren gedemonstreerd tegen de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Daarbij is volgens Duitse media een omstander zwaargewond geraakt. Het slachtoffer nam het op voor een journalist die door demonstranten werd belaagd omdat hij foto's had genomen. De omstander kreeg daarop een vuistslag en viel zo hard op de grond, dat hij hoofdletsel opliep.

STER reclame