Oproep Noord-Gaza: verlaat je huis

time icon Aangepast

Na de aanvallen van afgelopen nacht op de Gazastrook heeft Israël de inwoners van Gaza gewaarschuwd voor een nieuwe luchtaanval. Mensen in het noorden van Gaza zijn via flyers opgeroepen hun huizen te verlaten.

Enkele duizenden mensen hebben inmiddels gehoor gegeven aan de oproep. Velen zijn naar familie en vrienden gegaan die verder zuidelijk in de Gazastrook wonen. Volgens de BBC zijn meer dan 4000 mensen naar opvangkampen van de VN vertrokken.

Na 11.00 uur zou de aanval beginnen. Op de flyers staat dat het Israëlische leger een "korte, snelle actie" zal uitvoeren en dat het van plan is "terroristen en terroristische infrastructuur" aan te vallen.

Levensgevaar

"Mensen die de instructies niet opvolgen, brengen hun leven en dat van hun familieleden in gevaar", laat het leger weten.

De aanval is gericht op plaatsen waar Hamasstrijders raketten op Israël afvuren. Ze staan in enkele woonwijken, tussen de huizen.

Hamas roept de mensen juist op om niet weg te gaan, zegt correspondent Monique van Hoogstraten. Hamas wil niet dat mensen op de vlucht gaan voor het Israëlische leger.

Menselijk schild

De Israëlische premier Netanyahu beschuldigt Hamas ervan de Palestijnen te misbruiken als menselijk schild. "We zullen Hamas steeds harder aanpakken", zei hij tijdens de wekelijkse kabinetszitting, "maar wie verstopt zich in moskeeën? Hamas. Wie verstopt wapens onder ziekenhuizen? Hamas. Wie zet commandoposten op in woonhuizen of in de buurt van kleuterscholen? Hamas."

Wanneer de aanval exact begint, is niet duidelijk. "Dat geven ze niet prijs", zegt Van Hoogstraten. "Dat kan nu zijn, dat kan de komende dagen zijn. Ze dreigen in ieder geval met een zwaar bombardement."

Afgelopen nacht trokken commando-eenheden het noorden van Gaza binnen. Ze vielen volgens het Israëlische leger een raketlanceerinstallatie aan.

STER Reclame