NOS WielrennenAangepast

Kadri wint, Nibali houdt stand

Blel Kadri heeft de achtste etappe in de Tour de France gewonnen. De Fransman van AG2R soleerde naar de zege in de etappe van Tomblaine naar Gérardmer, de eerste van drie ritten in de Vogezen.

Op Croix des Moinats, de eerste van drie cols in de slotfase van de etappe, bleef Kadri over van een kopgroep van vijf (met onder anderen Niki Terpstra). Vervolgens hield hij stand op de Grosse Pierre en de slotklim.

Alberto Contador voerde de groep met favorieten aan en werd op 2.16 tweede, voor geletruidrager Vincenzo Nibali, die op 2.18 finishte. Bauke Mollema loste in de slotfase en werd op 2.55 elfde.

Terpstra in kopgroep

Na 23 kilometer sprong Sylvain Chavanel weg en hij kreeg vrij snel gezelschap van Terpstra, Kadri, Adrien Petit en Simon Yates. Met het oog op de lastige slotfase hielden de klassementsrenners hun kruit droog en nam de kopgroep een flinke voorsprong, die maximaal ruim elf minuten bedroeg.

Bij de nadering van de eerste col (de Croix des Moinats) slonk de voorsprong doordat de koplopers elkaar begonnen te beloeren en het peloton tempo maakte.

Kadri houdt knap stand

Tijdens de beklimming van de Moinats (2de categorie) reed Chavanel op 25 kilometer van de meet weg uit de kopgroep. Kadri sprong naar hem toe en ging op 23 kilometer van de streep solo verder. Op de top (op negentien kilometer van de finish) had hij 4.30 voorsprong op het peloton en die marge volstond om op de volgende cols vooruit te blijven.

Op de Gross Pierre (2de categorie) handhaafden Chavanel, Yates, Terpstra en Petit zich tussen Kadri en het uitgedunde peloton. Tijdens de korte (1,8 kilometer), maar hevige (10,3%) slotklim werden ze opgeraapt.

Contador zette enkele keren aan, maar Nibali pareerde eenvoudig. De rest moest passen. Uiteindelijk werd Contador op 2.16 van Kadri tweede, 0.02 voor geletruidrager Nibali. Mollema finishte op 2.55. Talansky kwam net als vrijdag ten val en kwam op 4.37 boven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl