NOS NieuwsAangepast

"Drinken onder 18 niet gedoogd"

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zegt dat alcoholgebruik onder jongeren niet wordt gedoogd. Van Rijn begrijpt dat gemeenten liever eerst waarschuwen voordat ze zwaardere sancties opleggen. "Maar de wet moet wel gehandhaafd worden."

Vandaag kwam naar buiten dat gemeenten sinds de invoering van de alcoholwet nog nauwelijks hebben opgetreden tegen cafés, winkels en jongeren die de regels overtreden.

Betere resultaten

De staatssecretaris vindt dat gemeenten goed moeten opletten, ook al hebben ze nog maar net geleerd hoe ze die alcoholcontroles moeten doen.

Volgens Van Rijn krijgen gemeenten er steeds meer mensen bij die op de wet moeten toezien. Hij verwacht later dan ook betere resultaten. Gemeenten moeten sinds 1 juli een handhavings- en preventieplan maken. Van Rijn meldt de stand van zaken in september in de Tweede Kamer.

Teleurstellend

Directeur Van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) noemt de cijfers teleurstellend. "In de helft van de gemeenten gebeurt nog niks. Dat kan Van Rijn niet over zijn kant laten gaan."

Volgens Van Dalen heeft waarschuwen zonder sancties weinig zin. Daarnaast vindt hij dat het gemeentetoezicht erg traag op gang komt. Dat zou komen doordat er vanuit de supermarkten en horeca veel verzet is tegen de nieuwe wet. Ook nemen gemeenten de problemen van drinken onder jongeren volgens hem niet serieus genoeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl