1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

"250 vluchtelingen is ridicuul weinig"

Door Ewout de Bruijn en Reinalda Start

Maandag komen de eerste van 250 Syrische vluchtelingen aan die door Nederland zijn uitgenodigd. Het zijn 250 van de drie miljoen mensen die op de vlucht zijn voor het geweld in Syrië.

Dat Nederland niet meer mensen wil opvangen, leidde tot kritiek. Vluchtelingenwerk Nederland vindt dat Nederland veel meer moet doen en noemt het aantal van 250 "ridicuul weinig". Maar staatssecretaris Teeven blijft erbij dat er niet meer plek is.

Teeven weerspreekt dat Nederland te weinig doet. Volgens de staatssecretaris melden zich iedere week honderden Syrische vluchtelingen in Nederland boven op de 250 die extra worden opgevangen. Sinds 1 januari 2013 hebben vierduizend Syriërs een verblijfsvergunning gekregen.

VN

De Verenigde Naties zoeken opvang voor honderdduizend mensen die in kampen in de buurlanden zitten. Dat is een belangrijk argument om meer mensen toe te laten, stelt Vluchtelingenwerk, zeker omdat verreweg de meeste mensen opgevangen worden in de regio zelf.

Vluchtelingenwerk Nederland is bang dat de landen in de regio de grenzen sluiten als ze merken dat Europa slechts mondjesmaat mensen toelaat.

Grens bereikt

Daarom hoopt Vluchtelingenwerk dat er Europese afspraken komen over het aantal mensen dat opgevangen kan worden. Duitsland en Zweden hebben al tienduizenden plaatsen. Of Nederland ook zover moet gaan, laat Vluchtelingenwerk in het midden.

Volgens Teeven zit Nederland aan de grens van wat mogelijk is. Hij voelt niets voor extra opvangplaatsen. Bovendien vindt Teeven dat de oplossing vooral gezocht moet worden in de regio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl