NOS NieuwsAangepast

PvdA-Kamerlid wilde op jihad gaan

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wilde als puber in de jaren tachtig in Afghanistan meevechten in de jihad tegen de Russen. In Trouw zegt hij vandaag dat hij destijds in kleren liep van de radicale islamitische beweging Moedjahedien Khalq, en samen met andere jongeren naar opzwepende video's van moslimstrijders keek. Hij noemt radicalisering iets van alle pubers, en zegt dat de moslimgemeenschap er zelf tegen moet opstaan.

Als 13-jarige scholier ging Marcouch met zijn oudere broer mee naar een radicale jongerenvereniging met jongeren uit Marokko, Egypte, Soedan en Somalië. Ze zongen strijdliederen, collecteerden voor de jihad en reciteerden uit de Koran. "We voelden ons solidair met de onderdrukte Afghanen", zegt Marcouch.

"Aanstekelijke energie"

Marcouch herkent zich dan ook wel in de jongeren die nu in Syrië gaan vechten. De energie van de radicalen ervoer hij als zeer aanstekelijk. Overigens is destijds niemand uit zijn groep echt op jihad gegaan. Wel weet hij dat in de jaren 90 Nederlands-Marokkaanse jongeren al gingen vechten in Ethiopië en Eritrea.

Tegenwoordig is de jihadstrijd door de sociale media volgens Marcouch wel dichterbij gekomen. Dat is volgens hem een van de oorzaken dat grotere aantallen jongeren zich nu bij de jihad aansluiten.

"Liever dan alcohol"

Marcouch denkt dat ook meespeelt dat de moslimgemeenschap radicalisering niet in de kiem smoort. Sommige ouders zijn volgens hem zelfs blij als hun kinderen radicaliseren. Ze hebben dat liever dan alcohol of drugs, zegt Marcouch.

Marcouch verwijt sommige volwassenen dat ze Isis verheerlijken, zoals de secretaris van de Stichting Islamitisch Onderwijs. Hij noemt het een schande dat die vereniging geen afstand neemt van "die afschuwelijke ideeën". Ook vindt hij dat ouders op islamitische basisscholen opvallend stil blijven als het gaat om radicale ideeën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl