Voor Stef Clement is de Tour de France na een week al voorbij. De Belkin-renner kwam na een uur koers in de zevende etappe ten val en kon niet meer verder.

"Een half jaar werk voor niks. Het is klaar voordat het begonnen is", zei een geëmotioneerde Clement. "De Tour is alles. En nu sta je buiten. De Tour duurt nog twee weken en ik ben klaar. Het is nu even tranen bedwingen, het is een grote teleurstelling. Maar dat is koers hè."

De verwondingen van Clement bleken na onderzoek in het ziekenhuis niet heel ernstig. "Mijn lichaam is redelijk opgelapt. Een hoop kneuzingen, een hoop schaafwonden, hechtingen en vocht in m'n elleboog. Het stuur vasthouden is geen optie meer. Dus dan houdt het op."

In de berm

De Belkin-renner kan zich de val niet meer goed herinneren. "Ik weet dat mijn stuur uit mijn handen werd getrokken. Later hoorde ik dat een renner voor me ging staan en zijn fiets naar achteren gooide." De wielen van beide renners haakten in elkaar, waarop Clement in de berm eindigde.

Het was al snel duidelijk dat de Nederlander zijn Tour niet kon voortzetten. "De eerste reflex is altijd helm en bril pakken. Maar er stonden een hoop lui van die ambulance druk om me heen te doen. Ik kon niet goed focussen wat ze zeiden en ik kon ook niet goed recht blijven staan."

Als een bokser in de touwen

Ploegleider Frans Maassen, die snel ter plekke was, zag meteen dat Clement de strijd moest staken. "Het is onverantwoord om iemand op de fiets te zetten die als een bokser geslagen in de touwen hing. Hij is even knock-out geweest. Ik durfde die verantwoording niet te nemen en de dokter ook niet."

Voor Clement rest nu de reis naar huis. "Het worden twee heel lange weken. Morgen ga ik naar huis. Zo snel mogelijk."

STER reclame