NOS NieuwsAangepast

Premier Aruba in hongerstaking

De Arubaanse minister-president Mike Eman gaat in hongerstaking. Aanleiding is het besluit van de Rijksministerraad in Den Haag om gouverneur Fredis Refunjol te instrueren de eilandbegroting 2014 nog niet te tekenen.

Eman zei dat tegen de nationale tv-zender Telearuba. Aruba is een onafhankelijk land binnen het Nederlandse koninkrijk. De premier vindt dat Nederland die autonomie niet respecteert en zal zijn hongerstaking pas beëindigen als de begroting is getekend.

Koopman of dominee

"Aruba wordt gegijzeld, verkracht en vernederd door Nederland, dat nu alleen zijn koopmansgezicht laat zien en niet het gezicht van de dominee. Met een koopman kunnen we niet samen een koninkrijk bouwen, daar gaat het alleen om geld. Aruba wil samenwerking, geen geld", zei Eman.

Volgens minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties blijven de overheidsfinanciën van Aruba zorgwekkend. Het eiland heeft een schuld van bijna anderhalf miljard euro, ongeveer driekwart van wat alle Arubanen jaarlijks verdienen.

Traject IMF

Plasterk zegt dat onafhankelijk onderzoek moet uitwijzen of het traject wordt gevolgd dat door het Internationaal Monetair Fonds is geadviseerd. Over dat onderzoek hebben Nederland en Aruba afspraken gemaakt. Aruba ging akkoord omdat de regering verwachtte dat de begroting dan alsnog zou worden getekend.

Premier Eman noemt het besluit van de Rijksministerraad onrechtmatig. Het druist volgens hem onder meer in tegen het statuut van het koninkrijk, het Gouverneursreglement en de grondwet van Aruba. Volgens de premier had Nederland eerst de Raad van State moeten raadplegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl