NOS VoetbalAangepast

Plaatje 1974: Heinz Stuy

Op de palmares van Heinz Stuy prijken liefst drie Europa Cup 1-titels. Een aantal om bijzonder trots op te zijn. Desondanks verdedigde hij - opmerkelijk genoeg - nooit het doel van Oranje. Stuy, in de volksmond ook wel Heinz Kroket genaamd, had te maken met flinke concurrentie. Een mooie interlandcarrière was zodoende niet voor Stuy weggelegd.

Voorafgaande aan het WK van 1974 werd Stuy wél opgenomen in het Paniniboek, maar mee afreizen naar West-Duitsland deed hij niet. Desondanks kan de doelman van Telstar, Ajax en FC Amsterdam terugkijken op een mooie loopbaan. Een loopbaan waarin hij prijzen veroverde, records vestigde én regelmatig het mikpunt van spot was.

Kroket

Een grap van supporters leidde tot de bijnaam Heinz Kroket. Die naam was geïnspireerd op het feit dat Stuy met regelmaat ballen uit de lucht plukte en losliet alsof het een hete snack betrof. Pas in tweede instantie had de doelman de bal vaak klemvast.

"Dat is echt een Amsterdamse, humoristische opmerking. 'Hé Heinz, zijn de kroketten heet?' klonk het dan vanaf de tribunes", herinnert Stuy nog. "Maar de raarste ballen stopte ik, waarvan de spelers al dachten dat 'ie erin zou gaan. Hoe ik hem hield dat maakt niet uit, hij ging niet over de doellijn. En dat gingen ze steeds meer waarderen."

Doel schoon

Ondanks zijn onorthodoxe manier van keepen en in het bijzonder ballen vangen, bleek Stuy een lastig te passeren doelman voor menig topspits in Europa. Tijdens de Europa Cup 1-finales van 1971, 1972 en 1973 - die allemaal werden gewonnen - hield Stuy namens Ajax zijn doel schoon. Een unicum dat een keeper in drie Europa Cup 1-finales niet te passeren is.

Tijdens de eerste Europa Cup 1-finale van Stuy, die behalve keeper ook acteerde als een soort van libero, deed Heinz Kroket zijn naam wederom eer aan. Zodra Stuy, die volgens trainer Rinus Michels ook te ver uit zijn doel kwam, tegen Panathinaikos een bal probeerde te vangen, hielden de aanhangers van Ajax hun hart vast.

Regelmatig klonk het ook 'hij laat hem los!' in de Nederlandse huiskamers, zodra de commentator van dienst Stuy de bal weer eens niet klem zag hebben. Ondanks zijn capriolen won Ajax het duel met 2-0, door treffers van Dick van Dijk en Arie Haan.

Go Ahead Eagles

"Ik haalde in die wedstrijd wel zes, zeven ballen weg op het middenveld", zei Stuy begin dit jaar op de website van Ajax. "Na afloop zei Michels: 'Heinzie, jij mag in Londen tegen die Grieken niet zo ver uitlopen, maar als je de nul houdt mag je tegen Go Ahead Eagles in de spits spelen'."

Als gevolg van een weddenschap stond Stuy enkele dagen later tegen Go Ahead Eagles inderdaad in de punt van de aanval geposteerd. "Ik zei in de feestvreugde tegen Michels dat het voor mij niet zo nodig hoefde, maar hij was onverbiddelijk en zei: 'een weddenschap is een weddenschap'."

De actie leidde tot een hoop hilariteit. "Eenmaal in de catacomben zag Barry Hughes mij ineens in een Ajax-shirt lopen, waarna hij begon te schreeuwen: 'he's a goalkeeper, this is unbelievable'." Ook sportief gezien werd het optreden in de aanval geen succes en Ajax werd door Go Ahead afgestraft voor de ludieke actie.

Vragen

Nadat Stuy, in het verleden nog werkzaam als keeperstrainer bij zijn oude club Telstar, in 1978 een punt zette achter zijn loopbaan, runde hij jarenlang een succesvolle bodega in Driehuis, een dorp nabij Velsen. In 2007 besloot hij het van de hand te doen.

Naar verluidt was de saté de specialiteit van het huis. En of er ook kroketten werden geserveerd? Waarschijnlijk is dat een vraag waar hij dagelijks mee te maken kreeg. Net als de vraag waarom hij nooit voor Oranje is uitgekomen...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl