NOS WielrennenAangepast

TVM-renners regelden epo-transport

In de Tour de France-aflevering van Andere Tijden Sport, De Wetten van Cees Priem, bekennen Jeroen Blijlevens en Bart Voskamp dat ze in 1998 betrokken waren bij het beruchte dopingtransport dat de ondergang van de TVM-ploeg inluidde.

Op 4 maart 1998 werd in Reims bij een vliegende controle van de Franse douane een vrachtwagen van TVM, die uit het Spaanse Murcia kwam, aangehouden met 104 ampullen epo.

Toen deze vondst drie maanden later tijdens de Tour de France naar buiten kwam, werden ploegleider Cees Priem, verzorger Jan Moors en ploegarts Andrej Michailov enkele weken achter de tralies gezet. Ze ontkenden betrokkenheid bij het transport en zwegen verder over dopinggebruik binnen de ploeg. Het kwam hen in 2002 op een veroordeling door de Franse justitie te staan voor georganiseerd dopinggebruik.

Bekentenis Voskamp

Tegen Andere Tijden Sport bekent Bart Voskamp dat hij in zijn wielercarrière epo heeft gebruikt. Jeroen Blijlevens geeft in een eerste interview (nadat in 2013 naar buiten is gekomen dat hij epo heeft gebruikt tijdens de Tour van 1998) toe dat hij in 1998 in Murcia het verboden middel heeft gekocht.

Blijlevens: "Ik was één van die renners die daar wat ampullen gekocht had." Vervolgens heeft hij deze ampullen zelf in de TVM-vrachtwagen gelegd. Volgens de toenmalige sprinter was Priem hiervan niet op de hoogte. "Ik ben er van overtuigd dat Cees dat niet wist."

Ook Voskamp erkent dat een deel van de epo in de vrachtwagen voor hem was. Voskamp: "Helaas was een onderdeel daarvan voor mij bestemd." In de ogen van Bart Voskamp zijn Priem, Moors en Michailov onterecht veroordeeld.

Na zestien jaar praat ook Cees Priem openlijk over deze zaak.

Donderdag 21.30 uur, Nederland 1

De aflevering De Wetten van Cees Priem , over de Nederlandse TVM-ploeg van 1998, is donderdag vanaf 21.30 uur te zien op Nederland 1 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl