NOS NieuwsAangepast

Nederland nerveus

Nederland maakt zich op voor de halve finale van het WK. De vele pleinen zijn nog relatief leeg vanwege het slechte weer, maar de spanning is er niet minder om. Mensen komen samen in huiskamers, oranje-outfits worden weer aangetrokken, koelkasten aangevuld en de zenuwen zwellen aan.

Enschede

In Enschede heeft de politie en de gemeente bezoekers verboden om glas, blik, petflessen en vuurwerk mee te nemen naar de vertoning van de WK-wedstrijd. Het slechte weer maakt extra maatregelen noodzakelijk.

Groningen

In Groningen mocht het WK-plein pas vanaf acht uur vanavond betreden worden vanwege de harde regen en kans op onweer. Inmiddels staat het plein helemaal vol met duizenden voetballiefhebbers die de wedstrijd buiten bekijken. De gemeente raadt supporters aan de wedstrijd in een café te volgen.

Stroomverbruik

Volgens energiebedrijf Eneco heeft de wedstrijd van vanavond ook gevolgen voor het stroomverbruik in Nederland. Het verbruik daalt in het eerste deel van de wedstrijd met 10 procent. Dit omdat veel mensen samen kijken waardoor in veel huizen geen stroom wordt verbruikt. Daarnaast laten ze de stofzuigers en computers ook even voor wat ze zijn.

Het verschil wordt in de twee helft minder omdat er altijd al minder apparaten aan staan in de late avond.

Als er een verlenging komt ontstaat er wel weer een verschil. Afgelopen zaterdag, tijdens de verlenging van de wedstrijd van Oranje tegen Costa Rica, was het stroomverbruik ineens 10 procent hoger dan tijdens een normale zaterdagnacht. Tussen 1 en 2 uur s nachts keken zoveel mensen nog naar de nabeschouwing dat er 17 procent meer elektriciteit werd afgenomen.

Haagse spanning

De honderden Hagenezen die vanmiddag in spanning zaten door een storing in de glasvezelkabel, moeten rond 21.00 uur vanavond weer televisie hebben. In het Statenkwartier en een deel van Duindorp was al sinds vanmiddag geen televisie te kijken maar volgens KPN moet dit probleem voordat de wedstrijd begint, verholpen zijn.

Rustig

In verschillende steden valt de opkomst op de pleinen door het slechte weer wat tegen, meldt persbureau ANP. Zo staan er op het Oranjefeest van Radio 538 bij de Amsterdam Arena maar zo'n 1000 mensen, in plaats van de 30.000 waar de organisatie met goed weer op hoopte.

Rotterdam

In Rotterdam is vanavond midden in de eerste helft de stroom van het grote scherm in het Museumpark uitgevallen. Toen er weer elektriciteit was, ontbrak vaak het middelste deel van het beeld, schrijft RTV Rijnmond. Inmiddels zijn veel toeschouwers op andere plekken de tweede helft gaan kijken.

Stroomstoring

Door een stroomstoring zaten Kerkdriel, Rossum en Velddriel vlak voor aanvang van de wedstrijd zonder stroom. Netbeheerder Liander meldt dat de storing voor rust bij iedereen zal zijn verholpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl