NOS NieuwsAangepast

"Strafschoppen een loterij? Echt niet!"

Het was kantje boord afgelopen zaterdag, maar Nederland overwon (in ieder geval voor even) het penaltytrauma. Sommigen noemen het nemen van penalty's een loterij, maar geloof het of niet: wetenschappers doen soms jarenlang onderzoek naar de perfecte penalty. Wat zijn hun tips voor Nederland?

Robben neemt penalty | ANP

"Geen loterij"

"Het is zeker geen loterij", zegt Bernard Krikke, die sinds het WK in 1998 alle statistieken over strafschoppen heeft verzameld en er een boek over schreef. Volgens hem heeft Louis van Gaal het zaterdag goed gedaan: "Het is namelijk slim om eerst de aanvallers, in dit geval Van Persie en Robben, te laten schieten en daarna de middenvelders. De kans om te scoren wordt groter, omdat aanvallers nou eenmaal meer op het doel schieten."

De ideale schutter is volgens Krikke Memphis Depay, omdat de perfecte penalty zou moeten worden genomen door iemand die rechtsbenig, jong en aanvaller is. Maar Memphis werd tijdens de wedstrijd Costa Rica nog voor de penalty's gewisseld.

De perfecte penalty

Ken Bay van de Universiteit van Bath berekende in welk deel van het doel je als voetballer de meeste kans hebt om de bal erin te schieten. Dat deed hij door verschillende keepers schoten tegen te laten houden van een ballenkanon. Volgens hem heb je in het goal in het gebied naast de rode lijn tachtig procent kans om raak te schieten, in het midden vijftig procent:

De diving envelope | University of Bath

Bay is over de penaltyprestaties redelijk tevreden: "Arjan Robben en Wesley Sneijder waren de enige die een perfecte penalty hebben geschoten. Het maakt niet uit hoe goed de keeper zou zijn, deze ballen kon zelfs de beste keeper niet houden." Wel heeft hij zijn bedenkingen bij de penaltyprestaties van Dirk Kuyt en Robin van Persie. "Ze schoten de bal veel dichter bij de keeper. Daarnaast schoot Van Persie de bal veel te dicht bij de grond. Het risico dat de bal dan wordt afgeremd door het gras, is dan veel groter." Dat moeten ze dus volgens hem vanavond maar niet meer doen.

Ook Krikke zegt dat hoge strafschoppen bijna niet te stoppen zijn en dat Nederland daar nog wel wat winst kan pakken:"Nederlandse voetballers zijn eigenlijk poeperds. Ze durven de bal niet hoog te schieten. Robben was de enige dat durfde tijdens Nederland - Costa Rica."

Bekijk hier de penaltytips van Ken Bray:

Kijken of niet kijken?

Dan het spel tegen de keeper. Uit de statistieken van Krikke komt een opmerkelijk verband tussen kijken en het nemen van een penalty tijdens de wedstrijd: "Spelers die de bal tijdens de wedstrijd op de stip neerleggen, zich daarna omdraaien, een stukje teruglopen en vervolgens weer om te draaien, scoren 96 procent van de gevallen. Als ze dit niet doen, en naar de keeper blijven kijken, is de kans dat ze scoren 69 procent."

Tijdens het nemen van strafschoppen aan het einde van de wedstrijd, moeten voetballers juist niet achterom kijken: "Bij de echte penalty's is het juist beter om achteruit te lopen", aldus Krikke.

Groen shirt

Dan een meevaller voor Jasper Cillessen: met een groen shirt aan kan je volgens Krikke meer ballen stoppen: "Spelers zijn dan net iets meer geneigd om richting de keeper te schieten." Andere tip: de keeper kan beter wachten met duiken, tot de voetballer geschoten heeft. "Je zag dat de keeper van Costa Rica al dook terwijl Sneijder nauwelijks had geschoten. Vaak loopt dit niet goed af."

De keeperswissel tijdens de wedstrijd tegen Costa Rica was een briljante zet, aldus Bay. Net zoals de manier waarop Krul de Costa Ricaanse spelers intimideerde: "Volgens mijn theorie is dat precies wat een speler onder controle moet hebben tijdens het nemen van een penalty. Van Gaal moet dat hebben geweten en tegen hem hebben gezegd."

Wil je de precieze statistieken over het nemen van penalty's weten? Die zijn hier te vinden.

Door: Roos en Ouissam

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl