NOS NieuwsAangepast

Jehovah's getuigen: van de deur naar het OV-chippaaltje

Een Jehovah's getuige, iedereen heeft wel eens een koppeltje aan de deur gehad. Soms komen ze gewenst, soms wat minder...

Maar mensen zijn tegenwoordig weinig thuis, waardoor de Jehovah's getuigen te vaak voor een dichte deur staan. Tijd voor verandering dus. Voortaan staan 'de boodschappers van Jezus' op de plek waar veel Nederlanders zich 's ochtends verzamelen: het station.

Flickr | Eva the Weaver

New York

De nieuwe werkwijze is ontstaan in New York. "We zijn begonnen met een klein standje in de metro van Manhattan. Dat was een groot succes, dus langzamerhand zijn andere landen het gaan overnemen", zegt een woordvoerder van de Jehovah's getuigen in Nederland.

In Nederland zijn ze tevreden met de nieuwe werkwijze: "We gaan altijd opzoek naar plekken waar veel mensen komen, dus het station is goed geschikt".

Londen

In Londen is de nieuwe aanpak ook succesvol. Er zijn nu zo'n 1000 Jehovah's getuigen actief, die elke maand honderdduizenden brochures, bijbels en tijdschriften weggeven, zo meldt de BBC. Maar niet iedereen is even positief. Scott Terry, een voormalige Jehovah getuige zegt tegen de BBC dat hij denkt dat de gemiddelde Jehova's getuige gewoon geen zin heeft om langs de deuren te gaan. "Veel van de Jehovah's getuigen die ik ken hebben een hekel aan langs de deuren gaan. Ze moeten alleen verplicht een bepaald aantal uur prediceren. Sommige van hen zoeken daarom een dorp zo ver mogelijk rijden van hun woonplaats, om zo maar aan het aantal uur prediceren te komen. Ze staan liever op het station, dat is minder confronterend."

ANP

Onopvallend, maar toch opvallend

Als een Jehovah's getuige voor de deur staat kun je er eigenlijk niet omheen. Luisteren naar de boodschap is vaak een verplicht nummertje. Maar op het station geldt een ander motto. "Op dat soort plekken zijn we onopvallend, maar toch opvallend. De mensen komen zelf naar ons toe. En ze zijn er blij mee, want we voorzien zo toch in de behoefte", aldus de woordvoerder.

Deur-tot-deur blijft

Toch willen de Jehova's getuigen nog even extra benadrukken dat het niet opeens gedaan is met de huis-aan-huis bezoekjes: "De bezoeken horen bij onze kernactiviteit". Dat je het weet. Er kan dus morgen zo weer worden aangebeld.

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl