NOS NieuwsAangepast

Wie is de koper van ADO?

door Azië-redacteur Floris Harm

Het is dé vraag die de supporters van ADO bezighoudt: door wie wordt 'ons kluppie' overgenomen? De gemeente worstelt met dezelfde vraag: wie zit er achter United Vansen International Sport, afgekort UVS?

Het antwoord: Wang Hui, advocaat en voetbalgek.

In Nederland is Wang nauwelijks bekend. Maar de Chinese voetbalwereld kent hem goed.

Bedrijfsadvocaat

"Wang heeft een grote liefde voor voetbal", vertelt voetbalkenner Rowan Simons in Peking. "Hij speelt in een amateurelftal, behoorlijk goed zelfs." Wang is van origine een bedrijfsadvocaat, die een jaar of vijf geleden UVS opzette.

UVS haalt grote sportevenementen naar China, zoals de Italiaanse supercup en de Barclays Asia Trophy waaraan onder meer Tottenham Hotspur, West Ham United en Beijing Guo aan deelnamen. Volgende maand staat de Franse supercup op de agenda. Stuk voor stuk grote, flitsende sportspektakels.

Politiek

Wang's geldschieters waren in het begin onroerendgoedbazen, die bij de overheid in het gevlei wilden komen. "In China gaan voetbal en politiek hand in hand", legt Simons uit in zijn boek over het Chinese voetbal, Bamboo Goalposts . De overheid ziet dat voetbal populair is. Daarom moedigt het investeringen in de lokale voetbalclub aan. In ruil voor zo'n investering krijgt een ondernemer gemakkelijker een vergunning voor een bepaald project.

"Ik heb wel eens een ondernemer gesproken die een groot aandeel had in een plaatselijke club, maar voetbal helemaal niet leuk vond", zegt Simons. "Hij had van het gemeentebestuur het 'advies' gekregen om in de club te investeren."

Expertise

Het is waarschijnlijk de combinatie van geld, politiek en sport die Wang Hui heeft verleid, speculeert Simons. "Hij krijgt trainingsprogramma's en een voet tussen de deur van het Europese voetbal. Met ADO's expertise kan hij een betere Chinese competitie stimuleren.

"Dan zijn er nog uitzendrechten voor de Nederlandse competitie en het voetbaltoerisme - je kunt van alles bedenken waarom dit een goede deal voor hem is", zegt Simons. "Dat krijgt hij allemaal voor 8 miljoen euro. Dat is echt een schijntje."

Topclub

In Chinese voetbalkringen wordt er al jaren uitgekeken naar het moment dat een Chinees een buitenlandse club overneemt, weet Simons. Maar waarom dan uitgerekend ADO?

"Russen en Arabieren hebben de afgelopen jaren natuurlijk topclubs gekocht. Dat geld hebben ze hier ook, maar een Chinees zou zo'n club nooit overnemen omdat dat te veel aandacht trekt. Juist via zo'n klein clubje een eerste stap zetten, is vanuit Chinees perspectief een goede zet."

Historie

Toch is er bij ADO en de Haagse gemeente grote vrees dat de club onherkenbaar zal veranderen met een Chinese eigenaar. Simons, die al 25 jaar in Peking woont, denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen.

"Wang zegt dat hij de clubkleuren wil handhaven, dat hij respect heeft voor de historie van de club. Hij zou gek zijn als hij het oude karakter van de club zou beschadigen. Dat is nou juist de meerwaarde. Zo'n club met veel geschiedenis kennen ze in China niet."

"Bovendien levert het ADO ook voordelen op, zoals cash en bescherming, en iemand die in de club wil investeren. Dus ik denk dat je Wang wel het voordeel van de twijfel kunt gunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl