Oranjecamping mislukt avontuur

Aangepast

Door Marcia Ottevanger in São Paulo

De Oranjecamping stopt per direct. De organisatie heeft niet genoeg boekingen om de camping in São Paulo tijdens de halve finale open te kunnen houden, zegt oprichter en organisator Jokko de Wit.

Op het hoogtepunt, tijdens de groepsfase van het WK, waren er ongeveer 600 gasten. Nu zijn er helemaal geen Nederlanders meer op de camping. Ook waren er maar een paar nieuwe boekingen van Oranjefans bijgekomen voor de komende dagen. De organisatie heeft die reserveringen geannuleerd en is al bezig om de tenten af te breken.

Te duur

De Wit zegt dat het toch voor veel mensen te duur is om naar Brazilië te vliegen voor een of twee wedstrijden. Bovendien zijn de afstanden tussen de speelsteden groot. Na de groepsfase hield de organisatie de Oranjecamping open in de hoop dat er tijdens de halve finale in São Paulo weer meer mensen zouden komen. Maar dat is niet gebeurd.

"Het is heel anders gelopen dan gehoopt. Ook zijn er veel dingen misgegaan, vooral op de camping in Rio de Janeiro. Die kwamen dan later wel weer goed, maar dan was het voor de gasten al te laat", zegt De Wit. In Rio de Janeiro was een speciale camping ingericht voor de Belgische supporters. Zij hadden veel klachten over de staat van het kampeerterrein en de voorzieningen.

Op de Oranjecamping zijn nu nog enkele tientallen vrijwilligers. Zij kijken er samen met de organisatie nog naar de halve finale en daarna is het afgelopen. De Wit heeft wel alvast zijn zinnen gezet op het EK van 2016, in Frankrijk. Daar hoopt hij weer een grote en drukbezochte Oranjecamping op te kunnen zetten.