NOS VoetbalAangepast

Plaatje 1990: René Higuita

René Higuita is ongetwijfeld één van de kleurrijkste spelers die ooit op een WK actief zijn geweest. De keepende krullenbol van Colombia staat vooral op het netvlies gebrand door een spectaculaire redding waarbij hij de bal over zich heen laat gaan, naar voren duikt en vervolgens met beide hakken de bal weer het veld in werkt. Dat gebeurde in een oefenwedstrijd tegen Engeland. Wat in de vergetelheid is geraakt, is dat het spel op dat moment net was stilgelegd door de scheids.

De wereld maakt voor het eerst kennis met Higuita in 1989, als hij met zijn Colombiaanse club Atlético Nacional in de finale van de Copa Libertadores speelt. In de penaltyserie stopt hij er vier en maakt hij er zelf ook nog één, waardoor Nacional de eerste Colombiaanse winnaar wordt van de belangrijkste Zuid-Amerikaanse clubtrofee.

Kameroen

Ook op het WK van 1990 gaat Higuita veelvuldig over de tong. Met veel moeite hebben de Colombianen zich door de groepsfase geworsteld en Kameroen is de tegenstander in de volgende ronde. In de verlenging, bij een 1-0 achterstand, besluit Higuita ver buiten zijn penaltygebied aan de wandel te gaan met de bal. Als een tijger besluipt Roger Milla de lakse doelman, slaat vervolgens toe en tikt de 2-0 binnen.

Revanche op het WK van 1994 krijgt Higuita niet. Vlak voor dat WK moet hij voor een paar maanden de gevangenis in omdat hij heeft bemiddeld in een gijzelingszaak. Colombia's bekendste drugsbaron Pablo Escobar heeft de dochter van zijn grootste concurrent laten ontvoeren. Higuita fungeert als koerier om het losgeld af te leveren (64 duizend dollar). Daarmee overtreedt hij de wet.

Hongerstaking

Zelfs een hongerstaking helpt Higuita niet, hij moet het WK in de Verenigde Staten aan zich voorbij laten gaan. Higuita weet altijd de spotlights te vinden. Hij wordt in 2004 betrapt op het gebruik van cocaïne, wat het naderende einde van zijn loopbaan alleen maar versnelt. En hij doet mee aan diverse spelprogramma's op tv. In één daarvan ondergaat hij een extreme make-over. Weg zijn de lange krullen, het heeft er veel van weg dat Higuita het verleden wil laten rusten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl