NOS NieuwsAangepast

Donner hield Vestia-zaak geheim

Oud-minister Donner van Binnenlandse Zaken heeft in 2011 maanden in het geheim gewerkt aan de Vestia-zaak. De Tweede Kamer en zijn collega-ministers wisten van niets. "Ook met de minister van Financiën besprak ik dit niet", verklaarde hij bij de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties.

De commissie stelde kritische vragen over deze geheimzinnigheid. "Een minister heeft toch een actieve informatieplicht richting de Tweede Kamer?" Ook Kamerleden die eerder werden verhoord vonden dat zij meteen op de hoogte gesteld hadden moeten worden.

Donner verdedigde zijn optreden door te zeggen dat hij de zaak nog aan het uitzoeken was. Globaal was bekend dat Vestia honderden miljoenen nodig had door de 'giftige' derivaten, maar dat was alles. "De Kamer wil niet alleen horen dat er een probleem is, maar ook wat ik er aan ga doen. Dat wist ik toen nog niet."

Lekken

Toen Donner eenmaal wist hoe de vork echt in de steel zat, namelijk dat Vestia derivatencontracten had getekend die de overheid buitenspel zette, kon hij de Kamer niet meer informeren, zegt hij. "In die contracten stond dat bij elke ruchtbaarheid onmiddellijk miljarden konden worden opgeëist door de banken. Ik was me zeer bewust van het risico van lekken."

De commissie vraagt zich af waarom zijn opvolgster, oud-minister Spies, de Kamer na haar aantreden wél heeft geinformeerd, maar dan vertrouwelijk. "Toen kon dat inmiddels. Zij deed wat ik ook had willen doen. De ministerraad heb ik ook pas in mijn laatste week geïnformeerd."

Het verhoor van oud-minister Spies begint om 13.00 uur, live op NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl