President Oekraïne prijst keerpunt

time icon Aangepast

De Oekraïense president Porosjenko prijst de herovering van Slavjansk als "een keerpunt in de strijd" tegen de rebellen in Oost-Oekraïne.

Op zijn website schrijft Porosjenko dat er nog geen sprake is van een "algehele overwinning", maar hij noemt het succes van het leger van gisteren van grote symbolische betekenis.

Opmars

Gisteren verjoegen regeringstroepen de pro-Russische opstandelingen uit Slavjansk en Kramatorsk, twee steden die maandenlang gedomineerd werden door separatisten. De militaire opmars volgde op het eind van een staakt-het-vuren, afgelopen maandag.

President Porosjenko heeft opdracht gegeven om onmiddellijk brood, water, suiker en vlees naar Slavjansk te brengen. Ook zouden er al bouwvakkers en loodgieters op weg zijn naar de stad om vernielde gebouwen en water- en gasleidingen te repareren.

Crisisoverleg

Nieuw overleg over een wapenstilstand stond voor gisteren gepland, maar dat is niet doorgegaan. Het is onduidelijk wanneer er opnieuw diplomatieke stappen worden gezet.

Opstandelingen die de aftocht van hun kameraden uit Slavjansk en Kramatorsk moesten dekken, kwamen afgelopen nacht onder zwaar artillerievuur te liggen.

De separatisten die strijden voor afscheiding van de pro-Westerse regering in Kiev, hergroeperen zich in de stad Donetsk. Daar arriveerde afgelopen nacht een lange colonne van pantser- en andere voertuigen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat het de medische hulp aan Oost-Oekraïne opvoert. Het departement zweeg over de nederlaag van de opstandelingen en ook over militaire assistentie aan hen.

STER Reclame