NOS NieuwsAangepast

VS-ambassadeur op matje in Berlijn

De Duitse regering heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen in verband met de jongste spionagerel. Volgens Duitse media heeft een medewerker van de Duitse inlichtingendienst BND voor de de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gespioneerd. Hij speelde informatie door over de Duitse parlementscommissie die NSA-afluisterpraktijken in Duitsland onderzoekt.

Het Duitse OM wil alleen kwijt dat woensdag een 31-jarige Duitser is opgepakt op verdenking van spionage voor inlichtingendiensten uit het buitenland. Welke dat zijn werd er niet bij gezegd. Een woordvoerder van de regering zei dat bondskanselier Merkel persoonlijk op de hoogte is gebracht.

Onderschept

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel kwam de binnenlandse veiligheidsdienst de medewerker van de buitenlandafdeling van de BND op het spoor. De dienst onderschepte een paar werken geleden een e-mailbericht van iemand die zijn diensten aan de Russen aanbood. Tot hun verbijstering ontdekten ze dat het spoor naar de BND leidde.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de schrijver van het bericht in de loop der jaren 200 tot 300 vertrouwelijke documenten op een usb-stick had verzameld. Tussen 2012 en 2014 verkocht hij die documenten aan een NSA-medewerker. Die had hij benaderd door een e-mailtje naar de Amerikaanse ambassade in Berlijn te sturen.

De BND-medewerker ontmoette zijn contact in Oostenrijk. Hij zou er tienduizenden euro's voor hebben gekregen.

Afluisterschandaal

De verhouding tussen Berlijn en Washington was al ernstig verstoord door onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Uit Amerikaanse documenten die hij publiceerde, blijkt dat de NSA op grote schaal Duitse burgers afluisterde en ook de telefoon van Merkel zelf.

De parlementaire onderzoekscommissie hoorde donderdag twee voormalige NSA-medewerkers. Een van hen noemde de BND "een aanhangsel" van de NSA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl