"Euthanasie bij jong kind toestaan"

tijd van publicatie Aangepast

Euthanasie moet mogelijk worden bij doodzieke kinderen onder de 12 die ondraaglijk lijden en bij wie geen mogelijkheid bestaat dat lijden te verlichten. De ouders moeten daar in samenspraak met de arts over kunnen beslissen.

Dat zegt kinderarts professor Eduard Verhagen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen vanavond in Nieuwsuur. Verhagen stond tien jaar geleden aan de wieg van het Groningen-protocol, dat later door de politiek en justitie werd aanvaard als richtlijn voor "levensbeëindiging van pasgeborenen". In het protocol werd het woord euthanasie bewust vermeden, omdat de wet die alleen toestaat bij kinderen vanaf 12 jaar.

Logisch

Sindsdien is het mogelijk voor artsen om het leven van kinderen tot 1 jaar te beëindigen, mits die daarbij aan een groot aantal voorwaarden voldoen. Bij kinderen tussen de 1 en 12 jaar mag dat dus niet. Kinderen boven de 12 kunnen in samenspraak met hun ouders zelf een standpunt bepalen.

Volgens Verhagen is het niet meer dan logisch om de huidige leeftijdsgrens te verruimen en het Groningen-protocol te laten gelden voor alle kinderen."Het gaat om kinderen die ondraaglijk lijden en in de loop van hun leven alle vermogens die ze hadden verliezen en uiteindelijk overlijden", zegt hij in Nieuwsuur. Hij wordt in zijn pleidooi gesteund door professor Paul Brand, kinderarts in het Amalia Kinderziekenhuis in Zwolle.

Tegenstander

Beide artsen leveren daarmee een bijdrage aan de discussie die de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK) is gestart over de mogelijkheden tot levensbeëindiging bij jonge kinderen. De NVK wil de komende herfst een standpunt bepalen.

Er zijn ook tegenstanders, onder wie Marijke Tonino, arts voor verstandelijk gehandicapten. Zij vreest dat die groep de volgende zal zijn die in de euthanasiediscussie wordt betrokken.

STER Reclame