NOS NieuwsAangepast

Ook smartphones voorspellen WK

Door NOS-techredacteur Rachid Finge

Duitsland wint vanavond van Frankrijk en Nederland wint morgen van Costa Rica. Tenminste, als je de voorspellingen mag geloven van Cortana, de persoonlijke assistent in de nieuwere smartphones met Windows. De persoonlijke assistent op de iPhone, Siri, gelooft ook dat Nederland morgen wint, maar geeft geen voorspelling over Duitsland-Frankrijk.

Smartphones ontpoppen zich met hun WK-voorspellingen ineens als octopussen of cavia's. Toch lijken de voorspellingen van Cortana en Siri tenminste ergens op gebaseerd: Cortana gebruikt gegevens van Microsofts zoekmachine Bing; Siri haalt haar gegevens van Yahoo.

Volgens de website Draadbreuk heeft Cortana het dit WK al zeker zes keer bij het juiste eind gehad. De voorspellingen zijn voor een groot deel gebaseerd op eerdere resultaten tijdens dit WK. Het kan ook zijn dat de voorspellingen simpelweg door medewerkers zijn geprogrammeerd. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de moppen die Cortana en Siri kunnen tappen.

Google Now, de assistent op Android-telefoons, waagt zich niet aan voorspellingen.

Spraakgestuurd

De persoonlijke assistenten op smartphones zijn spraakgestuurd: gebruikers kunnen met hun stem een commando geven of een vraag stellen, waarna het apparaat probeert met een antwoord te komen. Dat kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over het weer of de opdracht iemand een sms te sturen.

Nog meer voorspellingen? Cortana en Siri zijn het niet eens over Brazilië - Colombia: Siri verwacht meer van Colombia, Cortana juist van Brazilië. Verschil is er ook als het gaat om Argentinië - België. Cortana geeft de voorkeur aan Argentinië, Siri weet het niet.

Wie straks wereldkampioen wordt, is nog te vroeg om te voorspellen, vinden beide assistenten.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl