NOS NieuwsAangepast

VN-advies: heroverweeg Zwarte Piet

De rol van Zwarte Piet moet nog steeds worden heroverwogen, vinden VN-adviseurs die afgelopen week in Nederland onderzoek deden naar racisme. De discussie die sinds vorig jaar over Zwarte Piet wordt gevoerd, is een goed begin voor verandering, zeggen de adviseurs.

Een van hen, Verene Shepherd, blijft bij de kritiek die ze vorig jaar uitte. Ze vindt nog steeds dat er verandering moet komen in de onderdanige, stereotype rol van Zwarte Piet.

"Ik denk dat er op een respectvolle manier verandering moet komen", zei Shepherd. De commissie noemt Zwarte Piet een stijlfiguur uit het koloniale verleden.

Gebrekkige kennis

Aan dit verleden wordt volgens de commissie veel te weinig aandacht gegeven. Omdat er op middelbare scholen en universiteiten te weinig wordt gekeken naar het slavernijverleden, is er een gebrek aan kennis. "Dat voedt racisme en intolerantie", zegt Shepherd.

De adviseurs menen ook dat ontkenning van racisme nog steeds een groot probleem is in Nederland. "Voor een land dat een lange traditie van tolerantie heeft, is de stilte rondom racisme zorgwekkend", zei commissievoorzitter Mireille Fanon-Mendes.

Het gaat om voorlopige bevindingen. De adviseurs gaan nu een rapport maken en komen later met aanbevelingen.

Boze brieven

Shepherd ging ook kort in op de golf van kritiek die ze vorig jaar over zich heen kreeg. Ze pleitte destijds voor het afschaffen van het Sinterklaasfeest en werd daar fel om bekritiseerd.

Op de persconferentie noemde ze de brieven die ze van Nederlanders kreeg het bewijs van de intolerantie. "Jullie hebben 'interessante' dingen over me gezegd, waaruit blijkt dat jullie geen idee hebben wie ik ben", zei Shepherd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl