NOS NieuwsAangepast

Asielzoekers moeten Vluchthaven uit

De uitgeprocedeerde asielzoekers die in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat zitten, moeten daar uiterlijk volgende week donderdag weg zijn. De rechter in Amsterdam gaf ze vier dagen om te vertrekken, van burgemeester Van der Laan krijgen ze langer de tijd. Donderdag wordt de voormalige gevangenis ontruimd.

De vluchtelingen kunnen bij de gemeente vragen om alternatief onderdak, maar dat mag alleen individueel.

Kwetsbare personen

De gemeente is verplicht opvang te regelen voor zogenoemde kwetsbare personen. De vluchtelingen stellen dat zij allen kwetsbaar zijn. Velen hebben traumagerelateerde klachten en slaapproblemen. De vrouwen hebben bijna allemaal seksueel geweld meegemaakt en er zijn slachtoffers bij van foltering of ander geweld.

De rechter oordeelde dat dit per individu moet worden vastgesteld. Alle vluchtelingen hebben een eigen verhaal en per individu moet worden vastgesteld of ze in aanmerking komen voor maatschappelijke opvang.

Ultimatum

In de zogenoemde Vluchthaven zitten zo'n 85 bewoners die tot nu toe weigeren te vertrekken. Amsterdam bood de vluchtelingen een half jaar geleden onderdak in het gebouw. Ze mochten daar tot 1 juni blijven. Dat ultimatum lieten ze verlopen.

Amsterdam stapte daarop naar de rechter. Op 1 juli had de gemeente het pand moeten opleveren. Omdat dit niet is gebeurd moet Amsterdam elke dag een boete betalen van 5000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl