NOS NieuwsAangepast

1,5 jaar voor afluisterende Coulson

De voormalige hoofdredacteur van de krant News of the World, Andy Coulson, moet 18 maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in Londen bepaald. Coulson werd vorige week schuldig bevonden aan afluisteren.

De journalist stond samen met Rebekah Brooks, het hoofd van moederconcern News International, terecht voor het onderscheppen van telefoongesprekken en voicemailberichten om zo aan nieuwsverhalen te komen. Brooks werd door de rechter vrijgesproken.

Cameron

Na zijn carrière bij News of the World werd Coulson de perschef van premier Cameron. Die ontsloeg hem toen bekend werd wat zich onder Coulsons leiding bij News of the World had afgespeeld. Cameron heeft herhaaldelijk excuses aangeboden voor de benoeming.

In de afluisterzaak stonden ook drie andere journalisten en een privé-detective terecht. Zij kregen straffen die variëren van 4 maanden voorwaardelijk tot zes maanden cel.

Milly Dowler

Het afluisteren en hacken van voicemails bij News of the World kreeg in 2011 wereldwijde aandacht. The Guardian berichtte toen dat de krant de voicemail van het vermiste meisje Milly Dowler had gehackt, om berichten van haar ouders te beluisteren. Dowler werd later dood gevonden.

Gedurende het onderzoek bleek dat News of the World veel meer mensen had afgeluisterd, onder wie veel prominenten. Eigenaar Rupert Murdoch trok in juli 2011 de stekker uit de zondagskrant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl