NOS NieuwsAangepast

Zorg Gezondheidsraad over Ritalin

De Gezondheidsraad maakt zich zorgen over het toegenomen gebruik van het geneesmiddel Ritalin bij kinderen. Het adviesorgaan schrijft in twee rapporten dat het gebruik ervan de afgelopen jaren is verviervoudigd.

Ritalin wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren met ADHD. Vorig jaar gebruikte bijna 4,5 procent van de kinderen tussen 4 en 18 methylfenidaat, de werkzame stof die onder meer verkocht wordt onder de merknaam Ritalin.

Huisarts

In 2011 kwamen ongeveer twee keer zoveel kinderen met ADHD-achtige problemen bij de huisarts als tien jaar eerder, schrijft de Gezondheidsraad in twee rapporten aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Van Rijn) en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Klijnsma).

De Gezondheidsraad schrijft de toename toe aan prestatiedruk en een "afgenomen tolerantie van afwijkend gedrag". Dat Ritalin te vaak wordt voorgeschreven, wil de raad niet concluderen: "Daarvoor is onvoldoende bekend over gepaste zorg."

Problemen

De raad wijst erop dat Ritalin bijwerkingen als slaapproblemen, nervositeit en hoofdpijn kan hebben. Er zou niet alleen gekeken moeten worden of mensen ADHD hebben, maar ook meer naar andere problemen. Daarbij moeten zorgverleners, scholen en werkgevers betrokken worden, aldus de raad.

Staatssecretaris Van Rijn vindt dat het onnodig gebruik van Ritalin voorkomen moet worden door een goed jeugdbeleid, opvoedondersteuning en betrokkenheid van de scholen. "Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat het middel goed helpt tegen ADHD. We moeten het niet afschrijven", zegt Van Rijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl