NOS NieuwsAangepast

Groot wild mag Drenthe in

Drenthe zet de deur open voor groot wild als edelherten, damherten en wilde zwijnen. De provincie wil de introductie van grote hoefdieren onder voorwaarden toestaan.

De natuur wordt er spannender van, zegt gedeputeerde Munniksma. Ook is groot wild volgens hem goed voor de natuurbeleving, het imago van de provincie en de toeristische sector.

Staatsbosbeheer is erg blij met de plannen. "Je kunt in Drenthe al genieten van onder meer reeën, vossen en dassen. Alleen groot wild dat je 's avonds kan tegenkomen in de schemering, als een groot hert of een zwijn, dat is er nu niet", zegt een woordvoerder.

Afgeschoten

Momenteel komt zo nu en dan een wild zwijn de grens over vanuit Duitsland en Overijssel. "Dat zijn vooral eenlingen, die worden afgeschoten. Grote herten zijn nog niet aangetroffen. Maar ook die staan voor de grens."

Volgens Staatsbosbeheer is de natuur afgelopen jaren steeds geschikter gemaakt voor rondtrekkende dieren. De beesten kunnen steeds veiliger van het ene gebied naar het andere trekken. "Dus eigenlijk heb je alles mooi op orde gemaakt. Alleen nu de dieren nog."

Verkeersveiligheid

Groot wild wordt nu geweerd, onder meer vanwege de verkeersveiligheid en ziektes die dieren zouden kunnen overbrengen. Maar afgelopen jaar is er bijvoorbeeld een fauna-ecoduct over de A28 aangelegd, waar dieren kunnen oversteken. Dan is er geen bedreiging meer voor de verkeersveiligheid, aldus Staatsbosbeheer.

"Ook wordt wel eens een vermoeden uitgesproken dat wilde zwijnen bijvoorbeeld ziektes overbrengen, maar dat is de laatste jaren eigenlijk niet aangetoond.'' Verder zou schade aan landbouwgewassen eenvoudig oplosbaar zijn.

Inspraakronde

Staatsbosbeheer schat dat de eerste dieren over ongeveer een jaar de provinciegrenzen kunnen oversteken. Eerst volgt onder meer nog een inspraakronde voor inwoners van de provincie. Bovendien moet het Rijk nog toestemming geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl