NOS NieuwsAangepast

Propagandababy nazi's was Joods

Een baby die in nazi-propaganda werd neergezet als de ideale Duitse baby, blijkt Joods te zijn. Het Duitse dagblad Bild heeft een interview met de nu 80-jarige Hessy Taft (geboren Levinsons).

"Ik kan er nu wel om lachen, maar als de nazi's hadden geweten wie ik was, had ik vandaag niet geleefd", zegt Hessy nu. Haar eigen exemplaar van het tijdschrift leverde ze vorige maand in bij het Holocaustmuseum Yad Vashem, tijdens een reis naar Israël.

Goebbels eigen keuze

Hessy's ouders waren zangers die uit Letland naar Berlijn waren verhuisd om carrière te maken. Hessy werd in 1934 in de Duitse hoofdstad geboren, een jaar nadat Hitler aan de macht was gekomen.

Nog voor haar eerste verjaardag ontdekten haar ouders dat Hessy zonder hun medeweten op de voorpagina van het nazi-blaadje Sonne ins Haus terecht was gekomen. Volgens Bild had Joseph Goebbels persoonlijk haar foto uitgekozen in een wedstrijd voor de mooiste Duitse baby.

Angst

Hessy's moeder ging onmiddellijk verhaal halen bij de fotograaf die de foto enkele maanden eerder had genomen. Hij biechtte haar op dat hij bewust een foto van een Joodse baby had ingestuurd, om de nazi's belachelijk te maken.

De foto bleek in de smaak te vallen: enkele maanden later stuurde een tante een verjaardagskaart waar de foto ook voor was gebruikt. Uit angst dat de baby zou worden herkend, hielden haar ouders Hessy enige tijd binnen.

'Wraak'

Hoewel de Levinsons als buitenlanders in het begin minder merkten van Hitlers strenge rassenwetten, werd de grond hen uiteindelijk toch te heet onder de voeten. Via Frankrijk vluchtten ze naar Cuba en kwamen uiteindelijk in de VS terecht.

Hessy is inmiddels trots op haar kleine rolletje in de nazi-propaganda en ze heeft waardering voor de fotograaf die de de foto instuurde. "Het voelt als wraak, genoegdoening."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl