Ouderen profiteren in de toekomst minder van de overheid dan voorheen. Dat blijkt uit de nieuwe Vergrijzingsstudie van het Centraal Planbureau (CPB).

Volgens het CPB komt dat door de maatregelen die de overheid de afgelopen jaren heeft genomen. Vooral de verhoging van de AOW-leeftijd en de hervormingen in de zorg, maken dat mensen op oudere leeftijd minder profijt hebben.

Het CPB concludeert dat door deze maatregelen de overheidsfinanciën houdbaar zijn op de lange termijn. Bij de vorige Vergrijzingsstudie in 2010 concludeerde het planbureau nog dat die niet houdbaar waren. Ook de bezuinigingen op het openbaar bestuur dragen bij aan de houdbaarheid van de overheidsfinanciën.

Zorgkosten

De berekeningen zijn gedaan op basis van de huidige wetten en regels.

De Vergrijzingsstudie houdt geen rekening met veranderend beleid. Als bijvoorbeeld de AOW-leeftijd niet, zoals nu gepland, door stijgt naar 71,5 jaar dan tast dat de houdbaarheid van de financiën aan.

Een ander risico voor de overheidsfinanciën zijn de zorgkosten. Als die harder stijgen dan verwacht, bijvoorbeeld omdat er meer mogelijk is, dan zet dat de houdbaarheid onder druk.

STER reclame