NOS NieuwsAangepast

Kamer: schade NH90 verhalen

De Tweede Kamer vindt dat minister Hennis alles op alles moet zetten om alle kosten die verband houden met mankementen aan de NH90-helikopters op de fabrikant te verhalen.

Hennis zei in de Kamer dat ze goede hoop heeft dat de fabrikant de kosten van de aanpassingen betaalt, maar volgens haar is het nog maar de vraag of ook de kosten worden vergoed die Defensie maakt om andere toestellen in te zetten. Hennis probeert dat wel, maar volgens haar ligt dat juridisch ingewikkeld.

Vorige week maakte Hennis bekend dat ze voorlopig afziet van de afname van zeven nieuwe NH90-helikopters, omdat er allerlei mankementen zijn geconstateerd bij de toestellen die al worden gebruikt.

Fyra

De Kamer is daar van geschrokken. Bij de oppositie werden woorden gebruikt als "vliegende Fyra." Maar Hennis wijst dat van de hand. "Dat doet geen recht aan de NH90."

Volgens haar zijn er ook goede ervaringen opgedaan met de helikopter. Maar ze begrijpt de verontwaardiging in de Kamer. Ze heeft er "enig vertrouwen" in dat de problemen met de helikopters worden opgelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl