NOS SportAangepast

"Kyrgios, brutaaltje en een blijvertje"

De uitschakeling van Rafael Nadal en Maria Sjarapova in de achtste finales op Wimbledon domineert de Britse ochtendkranten. Vooral de eliminatie van tweevoudig winnaar Nadal door het Australische talent Nick Kyrgios sloeg in als een bom. Marcella Mesker blikt terug op de onstuimige dag.

"Je mag gerust zeggen dat hij de wedstrijd van zijn leven tenniste", vertelt Mesker over de 19-jarige Kyrgios, die van de Wimbledon-organisatie een wildcard kreeg. "Hij was bij de jeugd de beste onder de 18 jaar. Een brutaaltje, hij doet me een beetje denken aan de 17-jarige Boris Becker die in 1985 Wimbledon won. Toen was het boom-boom Becker, nu boom-boom Kyrgios."

"Een blijvertje"

De in Canberra geboren Kyrgios - zoon van een Griekse vader en een Maleisisch-Australische moeder - overmeesterde Nadal op het centercourt door onder meer 70 winners te slaan, inclusief 37 aces. "Ontzettend knap, want hij wist vier sets en drie uur lang een heel hoog niveau vast te houden. Hij sloeg in de wedstrijd ook een bal tussen zijn benen tijdens de rally. Ja, Nick Kyrgios is een blijvertje."

De uitschakeling van de 28-jarige Nadal kwam voor Mesker niet als een verrassing. "Het powertennis deed Nadal dit toernooi de das om. Hij verloor in zijn vorige partijen ook de eerste set", aldus Mesker. "Zijn tegenstanders ruiken hun kans op gras, je moet (tegen Nadal) voor de punten gaan. Meteen voor de winner proberen te gaan, dat is precies het spel van Kyrgios. Nadal was er gewoon niet tegen opgewassen."

McEnroe onder de indruk

Ook tennisicoon John McEnroe is onder de indruk van de kwaliteiten van Kyrgios. "We hebben hier al een tijdje op zitten wachten, maar ik geloof dat we de kampioen voor de toekomst hebben gevonden. Het was absoluut ongelooflijk wat hij liet zien tegen Nadal", vindt de drievoudig winnaar van Wimbledon.

Net als Mesker maakte McEnroe de vergelijking met Becker. "De laatste keer dat ik iemand zo zag spelen op jonge leeftijd was Becker, ook een teenager zonder vrees."

"Mooiste partij uit vrouwentoernooi"

Door het verlies van Serena Willams in de derde ronde waren de kansen voor Sjarapova op een nieuwe Wimbledon-finale aanzienlijk gegroeid bij de vrouwen. De Duitse Angelique Kerber versperde echter de weg voor de 27-jarige Siberische. Mesker zag een prachtig duel tussen de twee.

"Het werd de mooiste wedstrijd van het vrouwentoernooi tot nu toe. Een geweldig gevecht met veel lange rally's. Uiteindelijk was het op het zevende matchpoint raak voor Kerber."

Bij de vrouwen ontstaat nu een open strijd wie er voor de titel kan gaan, zeker nu Williams, Li Na, Agnieszka Radwanska en Sjarapova uit de strijd zijn. "Wie gaat het winnen bij de vrouwen? Misschien Petra Kvitová. Zij staat al in de halve finales en is een oud-kampioene. Het is een spannend en verrassend vrouwentoernooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl