ANP

In april wisten eerstejaarsstudenten Economie aan de UvA met digitale toetsen te frauderen door met verschillende browsers te werken. Eerstejaars Psychologie hanteerden een andere methode: ze deelden de mogelijke vragen en antwoorden in hun Facebookgroep.

De examencommissie kreeg vorige week argwaan omdat de studenten wel erg snel klaar met hun digitale toetsen die ze thuis mochten maken. Ze wisten de vragen binnen enkele minuten te beantwoorden, terwijl er toch vaak veel rekenwerk bij kwam kijken, schrijft het universiteitsblad Folia. Bovendien waren de resultaten beter dan die van vorig jaar.

De resultaten zijn ongeldig verklaard en de studenten moeten de toetsen opnieuw maken.

Gekopieerd

De Amsterdamse universiteit had verschillende versies van de toetsen gemaakt, juist om fraude te voorkomen. De examencommissie heeft de berichten op Facebook gekopieerd, zodat ze precies kunnen zien wie de antwoorden heeft aangeboden en wie erom heeft gevraagd. Welke straf hen boven het hoofd hangt, is nog niet bekend.

De onderwijsdirecteur Psychologie noemt het gedrag van de studenten in Folia "stakkerig". "Dat er wel eens iets werd uitgewisseld, dat wisten we. Maar als zó veel studenten klakkeloos alle antwoorden overnemen, dan kun je dat niet voorbij laten gaan."

Browsers

Bij Economie en Bedrijfskunde ging het om zo'n vierhonderd eerstejaarsstudenten. Met wekelijkse toetsen konden ze alvast een half punt verdienen voor hun tentamen. Maar als je de toets maakte in twee verschillende browsers, kon je in de ene browser alvast de goede antwoorden checken. In de andere browser kon je die vervolgens invullen. De als laatst ingevulde antwoorden telden.

De decaan zei toen dat ze met de inzet van digitale toetsen op dit moment nog in een experimenteerfase zitten. Volgens studenten wist de UvA van de mogelijkheid met verschillende browsers te werken, maar deed de universiteit er niets aan.

STER reclame