De nieuwe fusieomroep AVROTROS heeft in vijf jaar tijd bijna 200.000 leden verloren. Waar de AVRO en de TROS in 2009 gezamenlijk bijna 860.000 leden hadden, zijn dat er dit jaar 686.439.

Dat blijkt uit de vijfjaarlijkse ledentelling van het Commissariaat voor de Media. Ook fusieomroep KRO-NCRV zag het ledenaantal dalen (- 23.469), maar is nu met 798.930 leden de grootste omroep. VARA-BNN steeg en kreeg er bijna 100.000 leden bij, naar bijna 750.000 leden.

Niet geschrokken

"Ik ben niet geschrokken", zegt AVROTROS-directeur Eric van Stade. "We hebben geen ledencampagne gevoerd. Als we leden moeten kopen met cadeautjes, dan hoef ik ze niet." Volgens Van Stade heeft de ledenterugloop geen grote financiële gevolgen voor de nieuwe fusieomroep.

Henk Hagoort, voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep, zei begin dit jaar dat ledenaantallen minder belangrijk moeten worden. "Daar spelen wij alvast op in", vervolgt Van Stade. "Wij bouwen community's om programma's, zoals het EenVandaag Opiniepanel. Daar hebben we meer aan dan de traditionele leden."

HUMAN

Een nieuwe ledenomroep in het publieke omroepbestel is de Humanistische Omroep (HUMAN), met bijna 70.000 leden. HUMAN is al onderdeel van het bestel en heeft net als de RKK en IKON een speciale levensbeschouwelijke status, maar die status wordt binnenkort afgeschaft. HUMAN gaat verder als 'normale' ledenomroep.

In totaal zijn in de afgelopen vijf jaar meer mensen lid geworden van een omroep. Het aantal lidmaatschappen steeg met ongeveer 25.000.

Nederland 1

Om uit te mogen zenden op de publieke netten (Nederland 1, 2 en 3 en de publieke radiozenders), hebben omroepen een erkenning nodig van staatssecretaris Sander Dekker. Om die te krijgen hebben omroepen minimaal 50.000 leden nodig. Willen de omroepen vervolgens definitief programma's uitzenden, dan zijn op z'n minst 150.000 leden vereist.

Door nieuwe wetgeving mogen er van de staatssecretaris straks nog maar acht omroepen zijn. Nieuwe omroepen, zoals HUMAN, zullen dus moeten fuseren met bestaande.

Bekijk hieronder alle nieuwe ledenaantallen.

In de onderstaande grafiek zijn de (geplande) fusie-omroepen (KRO-NCRV, AVROTROS en VARA-BNN) bij elkaar opgeteld. In 2009 waren deze omroepen nog formeel onafhankelijk.

STER reclame