NOS NieuwsAangepast

Eeuwenoud tapijt eindelijk 'af'

Het is waarschijnlijk het beroemdste borduurwerk uit de geschiedenis: het tapijt van Bayeux. Het middeleeuwse tapijt verbeeldt de verovering van Engeland door de Normandische heerser Willem de Veroveraar in 1066.

Hoe het verhaal afliep, vertelt het 70 meter lange kunstwerk niet. Het laatste deel ontbrak eeuwenlang. Tot vandaag.

Nieuwe panelen

Een jaar lang werkten 400 borduursters op het Kanaaleiland Alderney aan het einde van het wereldberoemde tapijt. Hoewel het niet duidelijk is hoe lang het laatste deel oorspronkelijk was en wat er precies op stond, gingen ze voortvarend aan de slag.

Het resultaat: 3 meter nieuw tapijt met daarop vier panelen. Vandaag werd het nieuwe werk onthuld in het museum in Bayeux waar ook het origineel wordt geëxposeerd.

Op het eind van het origineel is te zien hoe de Engelse koning Harold II wordt vermoord en hoe zijn leger op de vlucht slaat. Op het nieuwe deel is te zien hoe Willem de Veroveraar uiteindelijk tot koning wordt gekroond.

Verslavend

Voor het moderne einde werden precies dezelfde technieken en materialen gebruikt als in de 11de eeuw. De borduursters werkten achter elkaar door.

"Het was een soort drugs. Ik zei tegen mijn man dat ik voor een half uurtje naar de bibliotheek ging, maar ik kwam pas twee en een half uur later terug", vertelt een van de borduursters. "Iedereen is heel trots op dat hij of zij eraan heeft meegewerkt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl