NOS NieuwsAangepast

Nieuwsrobot gaat berichten maken

Door economie-verslaggever Louis Dekker

De robot stapt in de journalistiek. Het Amerikaanse persbureau Associated Press komt met een dienst die geautomatiseerd een stortvloed aan artikelen kan leveren. Het persbureau slaat de handen ineen met het bedrijf Automated Insights.

De robot-artikelen zullen overwegend gaan over financiële resultaten, zoals publicaties over kwartaalcijfers en winstprognoses.

De robot-collega moet de echte journalisten lucht geven. Ze krijgen zo meer tijd om diepgravende analyses en creatieve verhalen te schrijven, is de gedachte.

Invuloefeningen

AP schrijft in een weblog dat het gaat om het automatiseren van kleine berichten over bedrijfsresultaten. Dat zijn artikelen van 150 tot 300 woorden.

Natuurlijk voldoen die berichten aan alle journalistieke AP-normen, belooft het persbureau. Het gaat om veredelde invuloefeningen. Dat is maar goed ook: robots kunnen nog geen proza schrijven. Kijk bijvoorbeeld wat Google Translate bakt van een alinea over dit nieuws op qz.com:

"Algoritmische handelaren ontwikkelen van robots die zakelijk nieuws om te zetten in data: de voorspelbaarheid van het hebben van robots te zetten gegevens in zakelijk nieuws zal zeker het leven gemakkelijker maken voor een groep mensen te maken. Al, kwantitatieve analisten lopen nieuwsberichten via de computer programma's die hen ontleden ter informatie aan de dag marktsentiment relevant."

Robot Trip

Het voordeel van automatisering van financieel nieuws is duidelijk. Robots zijn sneller dan mensen en kunnen dus de productie opschroeven. Het is dus een kostenbesparing: meer doen voor minder geld. AP schat dat het nieuwe systeem 4400 berichten per kwartaal kan leveren. Nu blijft het persbureau steken op 300 handgeschreven financiële artikelen per kwartaal.

Het is niet voor het eerst dat een nieuwsorganisatie met algoritmen aan de slag gaat. Reuters-eigenaar Thomson gebruikt ze al een tijd en AP heeft er al mee geëxperimenteerd bij sportnieuws, zoals uitslagen en standen. En de Japanse robot-industrie zegt al in staat te zijn een tv-nieuwslezer te maken. Wen er maar aan: het NOS Journaal van 20.00 uur met Robot Trip.

Alleen een aanvulling

Het tij lijkt niet meer te keren, maar robots gaan de journalisten niet verdringen, benadrukt AP. Het persbureau zegt dat er geen banen op het spel staan. Het is geen bedreiging, maar een aanvulling, zegt AP. Wel zullen de werkzaamheden dus veranderen.

Of, zoals de website qz.com volgens de Google-robot schrijft: "Binnenkort, in plaats van te proberen om de mens te begrijpen, deze programma's zullen gewoon moeten andere robots te begrijpen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl