NOS NieuwsAangepast

Porosjenko verlengt bestand niet

President Porosjenko van Oekraïne heeft besloten het staakt-het-vuren in het oosten van het land niet te verlengen. Het bestand tussen de regering en pro-Russische separatisten, dat vrijdag nog met 3 dagen werd verlengd, liep om 21.00 uur Nederlandse tijd af.

"We zullen aanvallen, we zullen ons land bevrijden", zei Porosjenko. Oekraïne beschuldigt de rebellen van veel schendingen van het bestand. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev zijn daarbij sinds 20 juni 27 Oekraïense militairen omgekomen.

"Dit besluit is ons antwoord aan de terrroristen", zei Porosjenko op de televisie, gezeten voor een blauw-gele Oekraïense vlag.

Merkel en Hollande

Het door Kiev uitgeroepen eenzijdige bestand ging op 20 juni in en werd al een keer verlengd. Er waren berichten dat het opnieuw zou worden verlengd. Op initiatief van bondskanselier Merkel en president Hollande was een nieuw bestand tussen Oekraïne en Rusland in de maak. Merkel en Hollande hielden eerder op de avond een telefonische vergadering met Porosjenko en president Poetin, maar dat leverde kennelijk niets op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl