Claudia Paz y Paz: haar naam heeft ze al mee. Ze wilde vrede (paz) voor haar thuisland Guatemala en ging daarvoor als eerste vrouwelijke hoofd van het OM de strijd aan met de machtigste mannen van het land. Daar betaalt ze wel nu de hoogste prijs voor: in Guatemala is ze haar leven niet meer zeker.

Een levensverhaal dat zo interessant is, dat de Nederlandse filmmakers Sander Wirken en Joey Boink er een documentaire over besloten te maken. En het ziet ernaar uit dat het gaat lukken: vandaag hebben ze op Cinecrowd de benodigde 30.000 euro verzameld voor Burden of Peace (Carga De Paz). De trailer:

In Guatemala is 36 jaar lang burgeroorlog geweest, tot 1996. Er is toen voor vrede getekend, maar er is nooit vrede gekomen. "Iedereen kent wel iemand die vermoord is", zegt Sander, die twee jaar in Guatemala woonde. "En je weet dat het nooit opgelost wordt." Dat veranderde in 2010 toen Paz, een bekende mensenrechtenactivist, werd benoemd tot hoofd van het OM. "Toen dachten we, wow, over haar moeten we een film maken."

"We wilden al een film maken over de corruptie en het geweld in het land", zegt Joey, die er ook zijn scriptie over schreef. "Toen zij werd aangesteld, besloten we haar te volgen. Daar stemde ze eigenlijk meteen mee in."

Genocide

Wat heeft ze allemaal bereikt? "Ze is een heel bescheiden vrouw, maar heel capabel. Ze begon met het verhogen van het oplossingspercentage van moorden, van 2 procent naar 30 procent drie jaar later, toen ze moest aftreden. Verder trad ze op tegen het geweld tegen vrouwen, ze liet oud-generaals, onder wie twee oud-presidenten, oppakken voor genocide, en ze pakte de belangrijkste drugsbazen op."

Dat brak haar uiteindelijk op. "De machtige figuren waren er wel klaar mee. Met een aantal trucjes hebben ze ervoor gezorgd dat Paz van de een op de andere dag weg moest. Ze moest Guatemala meteen verlaten, omdat ze haar bodyguards moest opgeven."

Heldin

"Ze is een soort heldin", zegt Joey. "Maar doordat we haar drie jaar gevolgd hebben, zie je ook haar kwetsbaarheid." En dat was ook riskant voor henzelf: "Mijn telefoon werd zelfs afgeluisterd", vertelt Sander.

Met het gecrowdfunde bedrag gaan de twee de film nu afmaken. Ze hopen dat hij dit jaar op het documentairefestival IDFA in première kan.

STER reclame