Argentinië dreigt voor de tweede keer in 15 jaar failliet te gaan. Het lukt het land vandaag hoogstwaarschijnlijk niet om 539 miljoen aan schulden terug te betalen. En dat komt door de nasleep van het vorige faillissement van het land in 2001.

Argentinië herstructureerde toen zijn schulden, een mooi woord voor het niet terugbetalen van een deel van de schulden. Met veruit de meeste schuldeisers bereikte het land een afspraak hierover. Maar 7 procent van hen ging niet akkoord en eiste al het geld terug. Het gaat om zo'n 1,3 miljard dollar.

Amerikaanse rechter

Na jaren van procederen heeft een Amerikaanse rechter de schuldeisers in het gelijk gesteld: Argentinië moet het geld terugbetalen. Ze moeten bovendien prioriteit krijgen boven andere schuldeisers. Daarom is het het land verboden om 539 miljoen aan andere schuldeisers te betalen.

Als Argentinië vandaag dus in gebreke blijft tegenover die huidige schuldeisers is er sprake van een technisch faillissement. Dat is niet meteen heel erg. Het land heeft van de rechter nog dertig dagen de tijd gekregen om tot een oplossing te komen.

Maar beleggers maken zich wel zorgen over hoe het verdergaat. Het land heeft al veel economische problemen, zoals een hoge inflatie, een munt die minder waard wordt en slinkende reserves aan buitenlandse valuta.

STER reclame