NOS NieuwsAangepast

ISIS: kalifaat van Irak tot Syrië

De soennitische terreurbeweging ISIS heeft een kalifaat uitgeroepen. ISIS, dat delen van Irak en Syrië in handen heeft, laat dat weten in een audioboodschap. Een kalifaat is een grensoverschrijdende islamitische staat.

De leider van de beweging, Abu Bakr al-Baghdadi, is uitgeroepen tot kalief. De beweging roept alle jihadisten ter wereld op om zich bij hen aan te sluiten. Volgens ISIS strekt de islamitische staat zich uit van de Iraakse provincie Diyala tot Aleppo in Syrië.

Nieuwe naam

Tegelijk met het uitroepen van het kalifaat heeft ISIS, een afkorting van Islamitische Staat in Irak en Syrië, zichzelf een nieuwe naam gegeven. De beweging heet voortaan kortweg Islamitische Staat.

ISIS is in 2006 opgericht in Irak, als een organisatie van verschillende groepen die banden hadden met al-Qaida. ISIS is inmiddels niet meer gelieerd aan al-Qaida.

De beweging is de laatste tijd bezig met een opmars. In Irak veroverde ISIS een aantal grote steden en in Syrië strijdt de groep tegen het leger van president Assad en tegen andere rebellengroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl