Nederlandse energiebedrijven moeten steenkolen uit Colombia boycotten. Dat vinden slachtoffers van mensenrechtenschendingen die uit het mijngebied in Colombia komen, meldt Nieuwsuur.

Vredesbeweging PAX (voorheen IKV Pax Christi) ondersteunt de oproep tot de boycot. Een rapport van PAX over de zogenaamde 'bloedkolen' wordt morgen aan minister Ploumen van Buitenlandse Handel gestuurd.

Paramilitairen

In het rapport staat dat mijnbouwbedrijven in het noorden van Colombia tussen 1996 en 2006 paramilitaire groepen inhuurden om het mijngebied te beschermen tegen leden van de terreurbeweging FARC. Dat leidde tot de moord of verdwijning van zo'n drieduizend mensen.

Ook zou een van de bedrijven, het Amerikaanse Drummond, opdracht hebben gegeven voor de moord op drie vakbondsleiders, aldus PAX. In het rapport staan getuigenverklaringen waaruit blijkt dat de mijnbouwbedrijven en de paramilitairen samenwerkten.

Juridische stappen

De twee grootste mijnbouwbedrijven in het gebied, Drummond en het Zwitserse Glencore ontkennen betrokkenheid bij de misdaden. Drummond dreigt met juridische stappen als het rapport morgen wordt gepubliceerd.

Vertegenwoordigers van de slachtoffers vinden dat de Nederlandse energiebedrijven druk moeten uitoefenen op de mijnbouwbedrijven. Ze hopen dat de bedrijven dan openheid van zaken willen geven over hun rol bij de moorden en verdwijningen.

Colombia is de op vijf na grootste steenkolenexporteur ter wereld. Ongeveer de helft van alle Colombiaanse kolen belandt in Europese energiecentrales. Een kwart van de steenkolen die in Nederland voor energieopwekking worden gebruikt, komt uit Colombia.

STER reclame