NOS NieuwsAangepast

Moslim-protest tegen jihadisme

In Den Haag hebben zo'n 250 moslims gedemonstreerd tegen het geweld in het Midden-Oosten en Irak. Zij hielden een stille tocht tegen jihadisten die geweld verheerlijken.

De betogers protesteerden ook tegen jongeren die vanuit Nederland op jihad gaan. "Aanhangers van terrorisme misbruiken de vrijheid van meningsuiting om openlijk en in de media hun haatzaai en gevaarlijke ideologie te propageren", staat in een verklaring van de demonstranten. "Ronselaars hebben een vrijbrief om hun ideologie te verspreiden en jongeren te hersenspoelen om haat en verderf te zaaien, in Nederland en wereldwijd."

Strafbaar

De groep demonstranten bestond voornamelijk uit sjiitische moslims. Zij liepen van het Malieveld naar de Tweede Kamer en droegen spandoeken met teksten als "terrorisme kent geen geloof".

De betogers riepen het parlement en het kabinet op om elke vorm van steun aan terroristische organisaties als ISIS en al-Qaida strafbaar te maken. "Middels deze stappen zullen wij voorkomen dat Nederland een thuisbasis voor extremistische terroristen wordt", zeiden de organisatoren.

Het was voor het eerst dat de spanningen rond jihadisten tot een demonstratie leidden in Nederland.

Arrestaties

Een groepje radicale moslimjongeren probeerde een tegendemonstratie te houden, maar de ME sloot de jongeren in en hield ze weg van de betoging. De jongeren maken deel uit van een jihadistisch netwerk dat de tegendemonstratie had aangekondigd op internet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl