Iris Slappendel heeft in Ootmarsum de nationale titel op de weg voor zich opgeëist. De 29-jarige renster van Rabobank-Liv ging in de laatste meters haar ontsnapte ploeggenote en uittredend kampioene Lucinda Brand voorbij.

in de 135 kilometer lange wedstrijd, verdeeld over tien rondjes,Brand was dertig kilometer voor de streep ontsnapt en leek op weg naar haar tweede Nederlandse titel op rij. Haar solo kreeg echter een dramatisch einde. Slappendel reed net op tijd weg uit het peloton om haar leeg gereden ploeggenote te kunnen passeren.

Volkomen uitgeput en in tranen kwam Brand vervolgens over de streep. "Ik kan echt niet meer trappen. Ik heb altijd gedacht dat ik het net niet ging redden, want Iris veel sterker." Ze sluit af met de opvallende woorden: "Maar dit is de beste manier om te verliezen."

"Lullig voor Lucinda"

Voor de 29-jarige Slappendel is het haar eerste Nederlandse titel op de weg ooit. "Ik dacht: dit is wel een beetje lullig voor Lucinda," zei ze na afloop. Als zij vorig jaar geen kampioen was geweest had ik het misschien niet gedaan. Zo jong ben ik ook niet meer. "

Slappendel twijfelde tot vorige week nog of ze wel door wilde met haar wielercarrière. "Ik miste eigenlijk simpelweg de uitdaging en dacht over een maatschappelijke loopbaan na. Maar hier kwam ik opeens in de positie om een medaille te winnen en op het laatst wist ik dat ik kon winnen."

Vos derde

Marianne Vos, in 2011 voor het laatst Nederlands kampioen, maakte het succes voor Rabobank compleet met de derde plaats. Ze was de beste in de massasprint. Kirsten Wild werd voor de sprint uitgeschakeld door een val.

STER reclame